Nyugdíajas bottal
Fotó: Shutterstock

Így fizetik ki a megemelt nyugdíjat és a nyugdíjprémiumot

A kormányszóvivő a közösségi oldalán ismertette a dátumokat és a kifizetés menetét.


Postai kézbesítés esetén az eddig megszokott napon, egyszerre kapják meg az idősek jövő hónapban a megemelt nyugdíjat és a nyugdíjprémiumot, míg banki utalás esetén a rendes nyugdíjtól külön, november 11-én érkeznek meg a megemelt összegek – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a többletet mindenki automatikusan megkapja, tehát nem kell külön kérni.

A kiegészítő novemberi nyugdíjemelés mértéke, azaz 4,5% elkeserítően alacsony, mert így a nyugdíjak értéke 2022-ben összesen a januári 5%, a júliusi 3,9% és a novemberi 4,5% alapján mindössze 13,4%-kal nő idén, ami a téli hónapokban akár 20%-ot meghaladó inflációhoz és a már jelenleg is 30% fölötti élelmiszer-inflációhoz képest megdöbbentően alacsony szám, írta a nyugdíjguru.hu.

Ráadásul semmi sem utal arra, hogy ezt a korrekciót újabb követhetné még az idén, és arra sem utal semmi, miként segítene a kormányzat a legszegényebb 350 ezer nyugdíjason. A nyugdíjemelés nagyjából 180 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert.

Nyugd\u00edjasok sz\u00e1ma, ell\u00e1t\u00e1sok \u00e1tlagos \u00f6sszege

Forrás: MTI

A nyugdíjprémiumot is csak 4%-os várt GDP növekedéshez igazították, vagyis a korábban akár 5%-ot meghaladó éves gazdasági növekedéshez fűzött remények szertefoszlottak. A nyugdíjprémium maximális összege így 10 ezer forint lehet. A nyugdíjprémium nagyjából 25 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert.

Ne hagyd ki!