Nyugdíjas nők számolnak
Fotó: Shutterstock

Nyugdíjasként így és ekkora személyi kölcsönt tudsz felvenni

A bankok 100 ezer forinttól, más pénzügyi szolgáltatók ennél kisebb összegű nyugdíjra is nyújtanak ingatlanfedezet nélkül személyi kölcsönt. A Bank360.hu cikkét szemléztük.


Kormányzati bejelentés szerint az idén januári 15 százalékos nyugdíjemeléssel az átlagnyugdíj 208 200 forintra nőtt Magyarországon.A medián nyugdíj (aminél ugyanannyian kapnak kevesebb nyugdíjat, mint amennyien többet, hozzávetőleg egy-egy millió ember) a tavalyi és januári emelésekkel együtt becslések szerint 170 ezer forintra emelkedhetett.

Noha tavaly decemberben visszaesett a személyi kölcsönök folyósítása az előző hónaphoz képest, és ez folytatódhatott januárban, az egész évet tekintve tavaly 24 milliárddal közel 492 milliárd forintra nőtt ezek értékesítése a bankokban az MNB adatai szerint. A kölcsönt igénylők között sok a nyugdíjas, a Magyar Cetelem és a Provident arról tájékoztatta a Bank360.hu-t, hogy ügyfeleik csaknem harmadát ők teszik ki.

A nyugdíjasok 170 ezer forintos havi jövedelemmel jelenleg szinte minden hitelintézetnél igényelhetnek szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönt – ha megfelelnek az életkorral kapcsolatos elvárásoknak és a JTM-korlátnak. Minden hitelintézet meghatározhatja, hogy az ügyfél hány éves koráig ad hitelt adóstárs vagy egyéb feltétel nélkül. A jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) pedig korlátot szab a felvehető hitel havi törlesztőrészletének: az adós valamennyi hitelét és kölcsönét figyelembe véve 500 ezer forint nettó jövedelem alatt a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem felét. A bankok a saját adósságfék-szabályaik alapján azonban ennél kisebb összegnél is meghúzhatják a limitet. A részletes feltételeket ITT találod.

A nyugdíjas hiteligénylőnek magyarországi bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie, és alapfeltétel, hogy ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján aktív státuszban. A jövedelemigazolás változó lehet a bankoknál: be kell nyújtani egy vagy több havi bankszámlakivonatot, amelyen beazonosítható a nyugdíjjóváírás, és/vagy a nyugdíjfolyósító igazgatóság adott évre vonatkozó értesítő levelét, vagy 12 hónapnál nem régebbi igazolását, vagy az év közben nyugdíjazott személynek a nyugdíj határozatát. Készpénzben kapott nyugdíj esetén a kifizetési utalványt, míg rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás esetén ezek megállapításáról szóló határozatot, illetve másolatát is csatolni kell.


Az elmúlt két év igényléseit nézve a személyi kölcsönt igénylők között a nyugdíjaskorúak aránya viszonylag magas, egyharmaduk 65 év feletti – közölte a szakportállal a Magyar Cetelem Zrt. A 65 év felettiek elsődlegesen otthonuk felújítására vesznek fel személyi kölcsönt, ezt követően második helyen az orvosi kezelés áll hitelcélként. A Cetelemnél nincs felső életkori határa az igénylésnek, az ügyfélnek nyugdíjból származó igazolt, rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznie.

Bankunk a hitelkérelem elbírálása során azonban előírhat életkorhoz köthető feltételeket a folyósításhoz, ilyen például a hitelfedezeti biztosítás szükségessége

– közölte a társaság, amely 400 ezertől 9,9 millió forintig folyósít kölcsönt.

A Provident ügyfeleinek is csaknem harmada nyugdíjas. „A hitelcél nem kerül rögzítésre, kutatásokból tudjuk, hogy a három vezető hitelcél az otthonfelújítás, váratlan kiadás fedezése és háztartási gép vagy berendezés vásárlása az életkortól függetlenül - közölte a Bank360.hu-val a kis összegű (40 ezertől 1,5 millió forintig terjedő), rövid lejáratú kölcsönöket folyósító Provident.


Ne hagyd ki!