A tervezettnél magasabb nyudíjemelést számolgatja egy idős pár
Fotó: Shutterstock

Itt a bejelentés! A tervezettnél nagyobb lesz a jövő évi nyugdíjemelés

A kormányfő az Országgyűlés plenáris ülésén jelentette be, hogy jövőre három helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjakat. Orbán Viktor a döntést azzal indokolta, hogy a korábban 2022-re várt 3 százalék helyett a jegybank előrejelzése szerint magasabb lehet az infláció, ezért szükséges a nagyobb nyugdíjemelés.


Meglepetés? Nem!

A múlt héten már Matolcsy György jegybankelnök is arról beszélt a parlamentben, hogy a vártnál magasabb, 4,7-5,1 százalék között lehet az infláció.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a november 18-i kormányinfón azt is elmondta, hogy a vártnál magasabb infláció miatt a nyugdíjasok korrekcióra számíthatnak.

Számoljunk!

Az idei 150 ezer forintos átlagnyugdíj jövő januárban eredetileg 154 500 forintra emelkedett volna. Ha viszont az új, 5 százalékos értékkel számolunk, akkor a havi nyugdíj értéke 157 500 forint lesz 2022 januárjától.

Éves szinten ez azt jelenti, hogy a 3 százalékos emelés mellett 54 ezer forinttal gyarapodott volna az átlag nyugdíjas jövedelme. Viszont az 5 százalékos emelés mellett éves szinten 90 ezer forintnyi plusz pénz üti az átlagnyugdíjban részesülő időskorúak markát.

A nyugdíjasok már korábban megszólaltak

A nyáron elfogadott és a jövő évre vonatkozó, a költségvetési törvényben a kormánypárti képviselők ismételten alábecsülték az inflációt és az ebből következően alacsonyan határozták meg a jövő év elejei nyugdíj emelését is. A törvényben rögzített három százalékos fogyasztói áremelkedés-növekedés már az elfogadás napján is irreális volt, és az idő előrehaladtával a tévedés egyre nyilvánvalóbbá vált. Az eddigi - év közbeni és utólagos kiegészítő - nyugdíjemelések gyakorlata bizonytalanná és kiszolgáltatottá teszi az időseket, hiszen magas kiadásaikat csak később és nem teljes mértékben kompenzálják.

Elvárjuk a Magyar Kormánytól, hogy - a hiteles szakértői számításnak megfelelően - kezdeményezze a 2022. évi központi költségvetésben meghatározott, a várható fogyasztói áremelkedés mértékének a módosítását és így igazságossá tenné az év eleji nyugdíjemelést is

- olvasható a Nyugdíjas Parlament minapi közleményben. A bejelentés elhangzott.


Ne hagyd ki!