Egy idős pár levelet olvas.
Fotó: 123RF

Nem tetszik a magyarok többségének a mostani nyugdíjrendszer

A magyarok többsége visszatérne a svájci indexáláshoz a nyugdíjemelések meghatározásánál. Ez a módszer fele-fele arányban veszi figyelembe az inflációt és a keresetek alakulását, míg jelenleg kizárólag az inflációhoz kötik a nyugdíjemelést.


Svájci indexálást szeretne a többség

A magyarok 53 százaléka térne vissza a svájci indexáláshoz a nyugdíjak éves emelkedésének meghatározásánál – derül ki a Pulzus Kutató napi.hu megbízásából készített felméréséből. A svájci indexálást – amely fele-fele arányban veszi figyelembe az inflációt és a keresetek alakulását – a nyugdíjrendszer 2012-es átalakításakor szüntették meg.

Azóta csak az inflációt veszik figyelembe a nyugdíjemelések megállapításánál. Emiatt elszakadtak egymástól a fizetések és a nyugdíjak az elmúlt 10 évben. Előbbinél nem volt a ritka a kétszámjegyű növekedés, utóbbiak pedig a mérsékelt inflációs környezetben 1-3 százalékkal emelkedtek.

A Pulzus Kutató felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettel 21 százalékának megfelel a mostani szabályozás is, míg 19 százalék úgy nyilatkozott, hogy csak a nettó keresetek alakulásához kötné a nyugdíjakat.

A nyugdíjak nem követték a bérek emelkedését

A bérek és a nyugdíjak emelkedése közötti szakadékot az sem csökkentette jelentős mértékben, hogy a kormány korrigálta a nyugdíjemeléseket, ha kiderült, hogy az infláció magasabb az előzetesen becsültnél – jegyzi meg a napi.hu.

Jelenleg az átlagnyugdíj a 150 ezer forintot sem éri el, a mediánnyugdíj (vagyis az az összeg amennyinél ugyanannyi alacsonyabb és magasabb nyugdíj van) alig több 130 ezer forintnál. Eközben a nettó átlagbér 290 ezer, a medián bér 223 ezer forint.

Farkas András nyugdíjszakértő számítása szerint - amelyet a Portfolio.hu-n tett közzé - ha a svájci indexálást 2015-ben bevezetik, akkor 2020-ban az átlagnyugdíj több mint 175 ezer forint lett volna.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke a svájci indexálás eltörlésével magyarázta azt, hogy míg 2015 és 2020 között a nettó átlagkereset-növekedés 69,3 százalék volt, addig az átlagnyugdíjé mindössze 15,2 százalék.

Mint ismert, a várt 0,7 helyett 1,2 százalékkal fogják emelni a nyugdíjakat a novemberi nyugdíj-kiegészítés során. A novemberi nyugdíjprémiumra és a 13. havi nyugdíjra vonatkozó kormányfői bejelentésről pedig itt írtunk. Ebben a cikkben pedig azt mutattuk be, hogy egy átlagnyugdíjas mennyi pluszpénzt kap most novemberben.

Februárban írtunk arról, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.

Ne hagyd ki!