Nyugdíjas kávé mellett azt számolgatja, mennyi lesz a prémium
Fotó:123RF

Orbán üzent: minden nyugdíjas megkapja a 80 ezres prémiumot

435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget. - mondta a kormányfő a közrádiónak.


Plusz a nyugdíjkorrekció


Mivel az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat - tette hozzá a kormányfő.

Közölte: ezért "szép számmal" lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

A nyugdíjprémiumról korábban itt és itt írtunk.

13. havi nyugdíj

A 13. havi nyugdíj visszaépítésével kapcsolatban elmondta: két heti nyugdíjat vissza tudnak adni 2022 elején. De lát esélyt arra is, hogy a következő év elején még további két heti nyugdíjat is kifizetnek.

A kormányfő a múlt heti rádióinterjúban is kitért a 13. havi nyugdíjra. Akkor azt mondta, harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák.

Az Országos Nyugdíjas Parlament erre akkor úgy reagált, hogy a nyugdíjemelést nem egyszeri osztogatással kellene kiváltani, hanem egy százalékos alapú rendezéssel.

Hogyan is számolják a prémiumot?

A nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladja meg a 3,5 százalékos, úgynevezett törvényi növekedési küszöbértéket. A nyugdíjprémium számításakor a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével. A különbség, vagyis a szorzó maximum 4 lehet. Ebből könnyeb kiszámítható, hogy a "plafon" 4x20 000, azaz 80 000.A szabályok szerint ezt az összeget kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat.

Az utóbbiakat, vagyis az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket érinti előnyösen a kormányfő mostani bejelentése, amelynek értelmében ők is megkapják a 80 ezres prémiumot.

Szja-visszatérítés

Az adóvisszatérítéséről kiemelte: a gyermeket nevelők február közepéig kapják meg a befizetett szja-t. Összességében 1,9 millió ember kapja vissza az adót.

A napokban újabb részletek derültek ki az szja-visszatérítéről. Eszerint minden szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, jár az adóvisszatérítés, így annak is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul.

Ne hagyd ki!