Egy rendhagyónak mondható találkozóról készült videóban, nyugdíjasokkal borozgatva mondta azt a kormányfő, hogy "rajta vannak a szeren", de még küzdenie kell azért, hogy jövő februárban az arra jogosultak megkapják a teljes 13. havi nyugdíjat.Kesztölc, borkorcsolya

Ezzel a címmel posztolt ki egy rövid videót a miniszterelnök a közösségi oldalára.

Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy 80-ast.

- mondta az idősekkel borozgatva a kormányfő. Meg is érkezett a válasz „Feri bátyámtól":

Ennek már sokan örülnek.
És a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit,

tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ennek érdekében ott lohol a pénzügyminiszter nyakán.

Ennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok

Egy hónap múlva két jogcímen is külön összeghez jutnak a nyugdíjasok. November közepén – a rendes havi ellátással együtt – kézhez kapják a jogosultak a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is. A nyugdíjprémium összeg nyolcvanezer forint, minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy ennyit kap kézhez. Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek felidézte, hogy a nyugdíjtörvény alapján 435 ezer embert ennél kisebb prémium illetett volna meg. A gazdaság teljesítményének köszönhetően azonban a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. A jogosultaknak ezen a címen összesen 198,7 milliárd forintot folyósít a kincstár.

A kiegészítő nyugdíjemelés

Ez a juttatás akkor jár, ha az infláció magasabb annál, mint amivel korábban a pénzügyi kormányzat számolt. Ez biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését. A pandémia miatt kialakult világgazdasági folyamatok – így ­például a nyersanyag- vagy a chiphiány – is közrejátszottak abban, hogy az infláció a tervezettnél magasabb lett, indokolta a döntést Tállai András.

A nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről határozott a kormány, ilyenre korábban nem volt példa. Ám – főként a nemzetközi folyamatok miatt – most újabb kiegészítésre kell sort keríteni

– mondta a miniszterhelyettes.

A kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.

A videó

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!