Orbán Viktor nyugdíjasokkal borozgatva mondta, hogy küzd a 13. havi nyugdíj februári kifizetéséért
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor „Feri bátyámnak” címezve, borozgatás közben üzent a nyugdíjasoknak

Egy rendhagyónak mondható találkozóról készült videóban, nyugdíjasokkal borozgatva mondta azt a kormányfő, hogy "rajta vannak a szeren", de még küzdenie kell azért, hogy jövő februárban az arra jogosultak megkapják a teljes 13. havi nyugdíjat.Kesztölc, borkorcsolya

Ezzel a címmel posztolt ki egy rövid videót a miniszterelnök a közösségi oldalára.

Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy 80-ast.

- mondta az idősekkel borozgatva a kormányfő. Meg is érkezett a válasz „Feri bátyámtól":

Ennek már sokan örülnek.
És a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit,

tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ennek érdekében ott lohol a pénzügyminiszter nyakán.

Ennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok

Egy hónap múlva két jogcímen is külön összeghez jutnak a nyugdíjasok. November közepén – a rendes havi ellátással együtt – kézhez kapják a jogosultak a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is. A nyugdíjprémium összeg nyolcvanezer forint, minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy ennyit kap kézhez. Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek felidézte, hogy a nyugdíjtörvény alapján 435 ezer embert ennél kisebb prémium illetett volna meg. A gazdaság teljesítményének köszönhetően azonban a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. A jogosultaknak ezen a címen összesen 198,7 milliárd forintot folyósít a kincstár.

A kiegészítő nyugdíjemelés

Ez a juttatás akkor jár, ha az infláció magasabb annál, mint amivel korábban a pénzügyi kormányzat számolt. Ez biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését. A pandémia miatt kialakult világgazdasági folyamatok – így ­például a nyersanyag- vagy a chiphiány – is közrejátszottak abban, hogy az infláció a tervezettnél magasabb lett, indokolta a döntést Tállai András.

A nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről határozott a kormány, ilyenre korábban nem volt példa. Ám – főként a nemzetközi folyamatok miatt – most újabb kiegészítésre kell sort keríteni

– mondta a miniszterhelyettes.

A kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.

A videó

Ne hagyd ki!