Megmarad a 13. havi nyugdíj
Fotó: Shutterstock

Orbán a 13. havi nyugdíj megőrzéséről és a nyugdíjprémiumról

A nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj is szóba került a miniszterelnök szokásos pénteki, a közrádiónak adott interjújában.


Orbán Viktor kijelentette: az energiáért az európai emberek szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. A kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációról azt mondta: minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egységre, az egyetértésre. A miniszterelnök hangsúlyozta: az a tapasztalata a politikában, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció.

A kormány megvédi a családokat és a vállalkozásokat is a kialakult nehéz helyzetben - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a rezsivédelem nélkül a családok átlagosan minden hónapban 181 ezer forinttal fizetnének többet. Magyarország Európában" messze az első helyen van" a családoknak nyújtott védelmi rendszer tekintetében, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez a németeknél 20, az osztrákoknál pedig 6 százalék.Ezt egyelőre bírja a magyar költségvetés, és jó reményei vannak, hogy ezt a rendszert fenn tudják tartani 2023-ra is.

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - közölte a miniszterelnök. Emlékeztetett: a kormány 2010-ben a nyugdíjak értékének megvédését ígérte, és közben - a gazdaság teljesítményére alapozva - vissza is adta a 13. havi nyugdíjat. Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekinti - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a nyugdíjasok jövőre is meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és "tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést" is. Hozzátette: ha a nemzetgazdaság növekedése meghaladja a három és fél százalékot, akkor nyugdíjprémiumot is fizetnek.


Ne hagyd ki!