Béremelést számol a családfó egy számológépen
Fotó:Shutterstock

Jövőre durván kilőhetnek a bérek, de mi lesz a nyugdíjakkal?

A jó hír az, hogy a minimálbér tervezett megemelése, a családoknak járó adóvisszatérítés, valamint a különböző bónuszok jelentősen erősíthetik a bérkiáramlást Magyarországon. A rossz hír pedig az, hogy a nyugdíjak növekedési üteme a jelenlegi szabályok mellett jelentősen elmaradhat a bérnövekedés tempójától.


Emelések, bónuszok

Akár 60 százalékkal is emelkedhetnek jövő év elején a nettó keresetek, ha februárban megkapják a rendőrök a hathavi bónuszt, és a családoknak járó adó-visszatérítés azzal egy időben megérkezik. Ez megdobja az éves átlagot is – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ugyanakkor jelentősen elválhat egymástól a nettó és a bruttó bérek növekedési üteme, mert az adó-visszatérítés és a 25 év alattiak szja-kedvezménye miatt a nettó bérkiáramlásban hatalmas ugrás várható.

Átlagkereset-növekedés

Továbbá a minimálbér és a garantált bérminimum – várhatóan – 19 százalékos emelésének köszönhetően a bérdinamika is tovább erősödhet, az idei 9-9,5 százalék után 2022-ben ismét 13-14 százalék fölött növekedhetnek a bruttó keresetek. Az elemző szerint a jövedelmi transzferek hatására idén és jövőre is 8 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék. A KSH júniusi adatai szerint a bruttó átlagkereset 436 300 forint, a nettó pedig kedvezmények nélkül 290 200 forint volt.

Így nőnek a nyugdíjak

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül erőteljesebb a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés, vagy ha úgy jobban tetszik, korrekció jár. Vagyis a jelenlegi szabályok szerint a magyarországi nyugdíjak inflációkövetőek. Ezt már mindenki fújja, mi is megírtuk. Ráadásul idén prémium is jár a nyugdíjasoknak, mert jól teljesít a gazdaság.

A KSH adatai szerint jelenleg 151.570 forintos átlagnyugdíjra vetítve a nyugdíjemelés így valósul meg:

- az egész évre szóló emelési különbözet 13.000 forint lesz, amit novemberben kap meg az érintett nyugdíjas,

- a novemberi és a decemberi nyugdíja összege marad 151.570 forint,

- 2022. januárban az emelés két lépcsőben történik: először megemelik 1080 forinttal az összeget, amely így 152.650 forint lesz, majd ezt az összeget megemelik 3%-kal, így a januári nyugdíjat (kerekítéssel) 152.650 x 1,03 = 157.230 forint összegben folyósítják.

És a prémium? 

A nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladja meg a 3,5 százalékos, úgynevezett törvényi növekedési küszöbértéket. A nyugdíjprémium számításakor a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével. A különbség, vagyis a szorzó maximum 4 lehet. Ezt az összeget kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. Egy példa: Ha az éves GDP növekedés 6%-lesz, a prémium összege 20 000 x 2,5, vagyis 50 000 forint lesz. Ha a négyszeres, maximális szorzóval számolunk, akkor 80 ezer.

A nyugdíjprémium egyszeri juttatás, így az összege nem épül be a nyugdíjba.

A számítások egyértelműen azt mutatják, hogy az aktív korúak átlagkeresete a következő évben az inflációt meghaladó mértékben ugrik meg, de ezt a tempót a nyugdíjemelés a jelenlegi szabályok szerint nem követi. A következmény: tovább nyílik a jövedelmi olló a dolgozók és a nyugdíjasok között, pedig, mint láthattátok, a különbség így is jelentős: a nettó átlagfizetés majdnem kétszeresen haladja meg az átlagnyugdíjat.


Ne hagyd ki!