A nyugdíjak jövő évi emelkedése jövőre sem tart majd lépést az átlagkereset növekedésével. Mutatjuk, miért nem.


Benyújtotta a kormány a 2022-es költségvetést az Országgyűlésnek. A dokumentum négy pillére a munkahelyteremtés, a családok támogatása, az adócsökkentés és a beruházások ösztönzése. A tervezetből az is kiderül, hogy a kormány 3 százalékos inflációval számol 2022-re, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak is ennyivel emelkednek. Az átlagnyugdíj idén 142 ezer forint, ami jövőre tehát felkúszik 146 ezer forint fölé.

Ha a tervezettnél magasabb lesz az infláció, akkor a nyugdíjak is annak megfelelően növekednek, miközben a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének köszönhetően 2022-ben már kétheti járandósággal számolhatnak az érintettek Ez volt a jó hír.

A rossz hír

Az inflációkövető emelésnek köszönhetően reálértéken megmarad a nyugdíjak értéke, viszont a mostaninál is jobban el fog szakadni a fizetésektől. Jövőre ugyanis 7,7 százalékos nettó átlagbéremelkedéssel számol a kormány.


The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!