Bizonyos feltételek teljesülése esetén.7,5 százalékos gazdasági növekedés esetén

A novemberi nyugdíjprémium maximuma, amelynél senki nem kaphat magasabb összegű juttatást, a legutóbbi kormányzati tájékoztatások szerint 50 000 és 56 000 forint közé eső összeg lehet.

Ötvenezer forint akkor lesz, ha a GDP-növekedés mértéke 6 százalék, míg ötvenhatezer forint akkor lesz, ha a GDP-növekedés 6,3 százalék.

Elemzői vélemények szerint azonban lehetséges, hogy a GDP-növekedése idén eléri vagy meghaladja a 7,5 százalékot, ez esetben a nyugdíjprémium maximális összege elérheti a nyugdíjtörvény alapján lehetséges legmagasabb mértéket, a 80 ezer forintot - írta a VG-n megjelent véleménycikkében Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.

2009-es számítási képlet

A szerző szerint a 130 ezer forintos mediánnyugdíjban részesülők (a 2 053 000 öregségi nyugdíjas közel 90 százalékát) a nyugdíjprémium maximális összegére jogosult. A kormány ugyanakkor lényegében kiterjesztette a nyugdíjprémiumra jogosultak körét. Például az özvegyi nyugdíjat kapókkal, az egyéb ellátásban részesülőkkel, vagy a friss nyugdíjasokkal. A szerző megjegyzi, hogy ha a jövőben maradna a nyugdíjprémium, akkor növelni kellene a kiszámításának alapját, mert így igazságos. E szerint

A számítási képletében a novemberi nyugellátás egynegyede ne a 2009-es állapotokat tükröző legfeljebb 20 ezer forint, hanem a mindenkori aktuális évben érvényes állapotokat hívebben tükröző összegkorlát, jövőre például a 135 000 forint mediánnyugdíj egynegyede, azaz 33 750 forint szerepeljen.


Emellett a nyugdíjprémium összegének egytizenkettedével (az egy hónapra eső összegével) méltányos lenne a nyugellátásokat növelni, így a magyar gazdaság jó teljesítménye beépülhetne a nyugdíjak összegébe is.

The Conversation

Friss

Fotó: MediaMarkt RS Bútor

A MediaMarkt összebútorozott az RS-sel, szó szerint

A budapesti Pólus Center MediaMarkt áruházában is elérhetővé vált októbertől az RS Bútor számos terméke. A kísérleti jelleggel kialakított hibrid bemutatóteremben együtt kínálják a konyhabútorokat, s az azokba beépíthető, illetve hozzájuk illeszkedő háztartási gépeket, eszközöket.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Itt a gépi mosogatószerek nagy tesztjének eredménye, meglepetésekkel

A Tudatos Vásárlók 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mi lesz a ledolgozatlan munkaórákkal? Szijjártónál lobbiznak a cégek

Visszatáncoltak az autóipari cégek attól, hogy dolgozóikkal fizettessék ki az alkatrészhiány miatt elmaradt munkaórákat. Új megoldásként a ledolgozatlan munkaórák továbbgörgetését szeretnék elérni. Több cég már meg is kereste az ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!