Ennyi hitelt lehet felvenni nyugdíjasként

Ennyi hitelt lehet felvenni nyugdíjasként

Mindent lehet, de annak ára van, különösen a személyi hiteleknek.Változó környezetben

Mint arról beszámoltunk, idén felpörgött a hitelezés, köztük a személyi hitelek kihelyezése is, gyakran önerőként más hitelhez. Noha úgy tűnik, a magyar gazdaság gyors talpra állása miatt novemberben prémiumot, illetve inflációkövető kompenzációt is kapnak a nyugdíjasok, a gyakorlatban a banki hitelfelvételnél sajnos nem számítják be ezeket a juttatásokat magasabb összegű nyugdíjként. Mivel két egyszeri tételről van szó, amelyek nem épülnek be a nyugellátásba, a magasabb jövedelem után kihasználható kamatkedvezményt nem lehet igénybe venni. Felmerül a kérdés, hogy ebben a változó környezetben - infláció, kamatemelés - vajon mire elég a nyugdíj, milyen feltételekkel lehet felvenni például személyi hiteleket.

Átlagnyugdíjra 11,37 százalék a kamat

A Bankmonitor számításai szerint a 149 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva a legtöbb hitelintézetnél van lehetőség a hitelfelvételre, de csak adóstárs bevonásával. Egy 1,5 millió forintos személyi kölcsönnel, 60 hónapos futamidővel kalkulálva 11,73 százalékos thm-mel már érhető el kölcsön. Mindezt akkor, ha a nyugdíj összegét az igénylő a folyósító bankba utaltatja. Tehát átlagnyugdíj esetén a 1,5 millió forintos, legkedvezőbb személyi hitel havi törlesztőrészlete 32 720 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 963 200 forint.

Speciális helyzetben

Ahhoz, hogy 10 százalék alatti hitelköltség mutatóval vehessünk fel személyi hitelt, a bankok többségénél legalább havi nettó 200-250 ezer forintot szükséges igazolni. Vagyis sem az átlagnyugdíjból, sem a mediánnyugdíjból élők számára nem elérhetőek a kedvezőbb ajánlatok, ha egyedül adják be az igénylést. Ez érthető is, hiszen a várható életkor magas kockázatot jelent a nyugdíjasok esetében a bankok számára.

The Conversation

Ne hagyd ki!