A parizeres szendvics nem a gazdag magyarok eledele
Fotó:Shutterstock

A magyar szendvicsgeneráció nagy része tart a nyugdíjas évektől

A 40-es, 50-es hazai lakosság alig fele rendelkezik megtakarítással időskorára, miközben csaknem 80 százaléka szinte biztos abban, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre – erre mutat rá a Generali X generációs magyarok körében végzett kutatása.


Miért szendvicsgeneráció?

A mai 40-56 éves magyarok korosztályát azért nevezik szendvicsgenerációnak, mert egyik oldalról a többnyire 30-as éveikben önállósodó gyermekeiket támogatják, másrészről pedig nyugdíjas szüleik és szeretteik gondozása is a nyakukba szakad – miközben egyre inkább aggódnak saját jövőjük miatt is. Bár ez a korosztály egyre közelebb kerül a nyugdíjba vonuláshoz, a tagjai a későbbi körülményeikre sokszor nem gondolnak, főleg nem tesznek lépéseket az élhető időskor érdekében. Ez derül ki a Generali Biztosító átfogó kutatásából, amelyből a Telex.hu beszámolója alapján emelünk ki néhány fontos részletet.

A részletek

  • Magyarország legnépesebb nemzedéke az úgynevezett X generáció, amelybe nagyjából 2,5 millióan tartoznak bele
  • Tagjai minél önállóbb nyugdíjas éveket képzelnek el maguknak, mástól érkező anyagi támogatásra a megkérdezettek nagy része egyáltalán nem támaszkodna
  • 39 százalékuk elsősorban az időskori elszegényedéstől retteg, ezt pedig szorosan követi az egészségi állapot romlása
  • A válaszadók több mint 48 százaléka nem tartja színvonalasnak az állami idősgondozást, a közegészségügyi ellátást pedig 58 százalékuk ítéli elégtelennek
  • Hiába szeretnének minél kevesebb terhet helyezni utódaik vállára időskorukban, a szűk családi körükre számítanak leginkább

Egy korosztály jellemzői

A Generali felmérése arra is rámutatott, hogy – elsősorban a társadalmi berögződések miatt – az X generáció számára teljesen magától értetődő, hogy szüleiket az otthonukban ápolják, 12 százalékuk így is tesz. Saját jövőjükkel kapcsolatban szintén a személyi gondozást, illetve az otthoni szakápolást választanák, 28 százalékuk pedig az idősek otthonában történő elhelyezéstől sem zárkózik el.

Igények és elképzelések ezen a téren is vannak, miközben a válaszadók 45 százaléka rendelkezik csak megtakarítással a nyugdíjas évekre, ráadásul a legjobb anyagi helyzetben lévő X-esek ötöde annak ellenére nem tesz félre, hogy megengedhetné magának.

A mai 40-es, 50-es magyarok tehát nem bíznak az állami ellátórendszerekben, nem szeretnék terhelni gyermekeiket, de alig tesznek félre – részben persze azért, mert nincs is erre lehetőségük -, vagy alakítanak ki konkrét terveket nyugodt nyugdíjas éveik biztosítása érdekében.


Ne hagyd ki!