Víz alól felbukkanó nő fekete-fehér fotója
Fotó: unsplash

Fellélegezhetnek az adósok! Augusztusig él a törlesztési moratórium!

A kormány, a nemzeti bank és a bankszövetség hetek óta tárgyal arról, mi legyen az eredetileg 2021. június 30-ig élő hiteltörlesztési moratóriummal. A tét nem kicsi, hiszen 2020 végén a lakossági adósoknak több mint a fele, a vállalati hiteleknek pedig a 40 százaléka volt érintett.


Mi dőlt már el?

Az egyeztetések még nem zárultak le, sok a nyitott kérdés, de sajtóhírekből úgy tűnik az adósok kapnak még két hónapot arra, hogy rendezzék anyagi helyzetüket és elkezdjék visszafizetni a hiteleiket. A Portfolio értesülése szerint eddig az alábbi kérdésekben született egyezség a tárgyalófelek között:

  • A jelenlegihez hasonló formájában a moratórium nem 2021. június 30-áig, hanem 2021. augusztus 31-áig marad fenn.
  • Később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, de már nem automatikusan. A moratóriumban 2021. augusztus 31. után azoknak lesz csak helye, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek.
  • Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget.
  • Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni. Aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud.

Mit szeretne a kormány?

    Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint üdvözlendő, hogy a Magyar Bankszövetség a napokban jelezte, támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget. Az államtitkár a Világgazdaság pénteki számában azt mondta: azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság koronavírus-válságot követő újraindulását. Hangsúlyozta: a cél az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védőernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi, ugyanakkor a gazdaság jövője szempontjából fontos, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik képesek rá.


Ne hagyd ki!