Ha valaki él a lehetőséggel, sem most, sem később nem minősülhet rossz adósnak a bankok szemében!


Így igazolható a fizetőképességed

Ha jelenleg és várhatóan a jövőben nincsenek fizetési nehézségei, nem kell átminősíteni azon adósok hitelét, akik 9 hónapnál is hosszabb ideig élnek a törlesztési moratórium lehetőségével – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében. A fizetőképesség igazolására elég bizonyíték, ha a lakossági ügyfél jövedelme nem csökken, ha rendszeresen fizeti a hitelszerződésben vagy a bankszámlaszerződésben vállalt minimum összeg közül a magasabbat, illetve ha van kellő megtakarítása. Ha ez előbbiek közül csak egy is teljesül, a tartozás nem minősíthető át. Ha az adós attól a banktól kért kölcsön, ahol a folyószámlája van, akkor további teendője nincs, hiszen a bankja tisztában van a szükséges adatokkal. Ha viszont nem ott vezeti a folyószámláját, ahonnan a hitelt kapta, akkor aktuális jövedelmi adataitól a bank kérhet igazolást. A vállalati ügyfelek számára még egyszerűbb a helyzet, mert a bankjuk naprakészen értékelhetik gazdálkodásuk helyzetét, így külön adatszolgáltatásra nincs szükség.

Hogyan szabadulhatunk meg a rossz adós címkétől?

A jegybank segíti a már átminősített lakossági hitelek normál hitellé történő visszaalakítását is. A korábbi 2 év helyett az új szabályok szerint a bankoknak a moratórium lejárta után 6 hónappal már normál hitelként kell kezelni a tartozást, ha ezen idő alatt az ügyfélnek nem volt 30 napot meghaladó törlesztési késedelme, illetve az ügyfél hátraléka ezen idő alatt nem volt több 100 eurónál vagy ha nem merült fel egyéb indok a tartozás minősítésének megváltoztatása ellen. AZ MNB közleménye hangsúlyozza: ha egy hitel besorolását kizárólag a moratórium miatt változtatták meg, attól a törlesztés összege nem változhat meg, az ügyfél emiatt semmilyen hátrányt nem szenvedhet. A bankoknak azonban tartalékképzéssel fel kell készülniük arra az eshetőségre, ha a moratórium lejártát követően az ügyfelek egy része nem tudja majd fizetni a tartozását. Az ilyen esetekre a bankoknak az ügyfelek számára segítséget jelentő megoldást kell kidolgozniuk.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!