Ha valaki él a lehetőséggel, sem most, sem később nem minősülhet rossz adósnak a bankok szemében!


Így igazolható a fizetőképességed

Ha jelenleg és várhatóan a jövőben nincsenek fizetési nehézségei, nem kell átminősíteni azon adósok hitelét, akik 9 hónapnál is hosszabb ideig élnek a törlesztési moratórium lehetőségével – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében. A fizetőképesség igazolására elég bizonyíték, ha a lakossági ügyfél jövedelme nem csökken, ha rendszeresen fizeti a hitelszerződésben vagy a bankszámlaszerződésben vállalt minimum összeg közül a magasabbat, illetve ha van kellő megtakarítása. Ha ez előbbiek közül csak egy is teljesül, a tartozás nem minősíthető át. Ha az adós attól a banktól kért kölcsön, ahol a folyószámlája van, akkor további teendője nincs, hiszen a bankja tisztában van a szükséges adatokkal. Ha viszont nem ott vezeti a folyószámláját, ahonnan a hitelt kapta, akkor aktuális jövedelmi adataitól a bank kérhet igazolást. A vállalati ügyfelek számára még egyszerűbb a helyzet, mert a bankjuk naprakészen értékelhetik gazdálkodásuk helyzetét, így külön adatszolgáltatásra nincs szükség.

Hogyan szabadulhatunk meg a rossz adós címkétől?

A jegybank segíti a már átminősített lakossági hitelek normál hitellé történő visszaalakítását is. A korábbi 2 év helyett az új szabályok szerint a bankoknak a moratórium lejárta után 6 hónappal már normál hitelként kell kezelni a tartozást, ha ezen idő alatt az ügyfélnek nem volt 30 napot meghaladó törlesztési késedelme, illetve az ügyfél hátraléka ezen idő alatt nem volt több 100 eurónál vagy ha nem merült fel egyéb indok a tartozás minősítésének megváltoztatása ellen. AZ MNB közleménye hangsúlyozza: ha egy hitel besorolását kizárólag a moratórium miatt változtatták meg, attól a törlesztés összege nem változhat meg, az ügyfél emiatt semmilyen hátrányt nem szenvedhet. A bankoknak azonban tartalékképzéssel fel kell készülniük arra az eshetőségre, ha a moratórium lejártát követően az ügyfelek egy része nem tudja majd fizetni a tartozását. Az ilyen esetekre a bankoknak az ügyfelek számára segítséget jelentő megoldást kell kidolgozniuk.


The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!