A Buy-now-pay-later (BNPL), azaz vásárolj most, fizess később szolgáltatás egyre több vállalat portfóliójában elérhető. A gyors és egyszerű hitelezési folyamatot biztosító jelenség óriási népszerűségnek örvendett tavaly, a szakértők viszont óvatosságra intenek. Hatalmas adósságok halmozódtak fel.


Na de miről is van szó pontosan? A BNPL lényegében egy mikrohitelezési szolgáltatás. Két óriási előnye van. Egyrészt a szolgáltatók nem számolnak fel semmilyen kamatot, másrészt hitelképességi vizsgálat sem szükséges az igénybevételhez. A BNLP lehetőséget kínál a fogyasztónak arra, hogy a megvásárolni kívánt terméket később, kisebb összegekben törlessze. Már számos pénzintézet nyújt ilyen szolgáltatás, köztük a PayPal, a Clearpay, a Laybuy, az Openpay és a szektor vezetője, a Klarna.

Mint az 1x1

A BNPL szektor értéke a pandémia alatt megnégyszereződött, ami így elérte a 2,7 milliárd angol fontot. Maga a folyamat nagyon egyszerű. A szolgáltató egy gyors ellenőrzésen megvizsgálja a felhasználó hozzávetőleges jövedelmét, ami alapján „beárazza" a vásárlót, és beállít neki egy hitelkeretet. A PayPal esetében ez nagyjából 4 percet vesz igénybe.

A működési folyamatok eltérőek a különböző szolgáltatóknál, a Klarna például napszakonként is változtatja a rendelkezésre álló keretet (így kiküszöbölhető az éjszakai, spicces vásárlási roham). Ezek a szolgáltatók integrálják a platformjukat az értékesítők fizetési felületeire, ahol a vásárlás véglegesítése előtt felajánlják a BNPL szolgáltatásukat. A felhasználó itt beállíthatja, milyen időközönként, mekkora összeggel fogja törleszteni a kívánt terméket. A vásárlónak ez semmilyen többletköltséget nem jelent, teljesen kamatmentes a hitel. Ellenben az eladónak már költséggel jár a tranzakció, a kosárérték 4-6 százalékát kell kifizetnie a BNPL szolgáltatónak. De vajon miért éri ez meg a kereskedőknek?

Társadalmi jellemzők

A BNPL rendszere sokaknak csábító lehet. Úgy veri magát adósságba az ember, hogy szinte észre sem veszi. A kinézett termékhez viszont hozzájut. Ha megnyitja a bankszámláját, nem fogja kiütni a szemét, hogy éppen tartozása van. Ez a tudatalattira nagyon kedvezően hat.

Dr. Joe Deville adósság- és hitelszakértő úgy véli, a BNPL a hitelkártyák világát vitte tovább egy lépéssel. A folyamat a vásárlások pénzügyi következményeit eltompítja a felhasználó tudatában, aki így még többet fog vásárolni. Ezt használják ki az eladók, ezért éri meg nekik, hogy lényegében ők fizessék ki a 4-6 százalékos „kamatot". Az Egyesült Királyságban például a pandémia alatt 5 millióval több ember vette igénybe a hitelszolgáltatást.

A rendszer egyszerűsége adósságcsapdába csalhatja a felhasználókat. Például, ha valaki eléri a hitellimitet a Klarnán, akkor könnyedén átmehet a PayPal-ra, utána pedig a Clearpay-re. Ne feledjük, a bankszámlán nem látszik, ha tartozunk egy BNPL szolgáltatónak, így könnyedén kijátszható a rendszer. Viszont, ha valaki túllépi a fizetési határidőt, a BNPL szolgáltató át fogja adni az ügyét a behajtóknak.

Kik vannak veszélyben?

A fiatal nők. Az adósok 25 százaléka a 18-24 éves korosztályból került ki. Az is kiderült, hogy a felhalmozott adósságok 90 százalékáért divatáruk, például cipők és ruhák vásárlása felelt. 2020 második negyedévében 12 milliárd fontnyi adósság halmozódott fel.

A szolgáltatók ezzel a jelenséggel tisztában vannak, amit kíméletlenül ki is használnak. A Klarna például 2020-ban egy olyan Instagram-kampányt indított influenszerek bevonásával, amit végül a brit Advertising Standards Agency betiltott. Azt reklámozták, hogy a vásárlás pozitívan hat a mentális egészségre, amihez a Klarna tökéletes segítséget nyújt. Ez nemcsak etikátlan, de hosszútávon adósságcsapdába csalhatja az embereket.


Related Articles From Your Site
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!