Húsz év alatt mintegy 100 ezer forinttal nőtt a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos havi nyugdíja Magyarországon. Nézzük a statisztikát!


Húsz év alatt 100 ezer forintos emelkedés

Az MTI egy grafikont közölt a KSH adatai alapján a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre jutó átlagos havi összeg 2000 és 2020 közötti alakulásáról.

Eszerint tavaly havonta átlagosan 133.447 forintot kaptak a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, míg 2000-ben ez alig 33 ezer forintot tett ki.

A grafikonból kiderül az is, hogy 2000-ben még 3,1 millió ember részesült nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban, tavaly viszont már csak 2,5 milliónyian tartoztak ebbe a körbe.

Forrás: MTI

Már nincs svájci indexálás

Míg 2015 és 2020 között a nettó átlagkereset-növekedés 69,3 százalék volt, addig az átlagnyugdíjé mindössze 15,2 százalék – hívta fel a figyelmet Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke az ATV Start című műsorában. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány eltörölte a svájci indexállást, ami figyelembe vette a keresetnövekedést is, és csak az inflációkövetés maradt.

A nyugdíjprémium kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy 2009-es, még a Bajnai-kormány idején bevezetett intézkedés, amihez hozzá sem nyúlt a jelenlegi kormány, pedig 80-ról fel lehetett volna emelni 100, 120 ezer forintra.

A 13. havi nyugdíj kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy a 2002 és 2010 között 22 heti nyugdíj került kifizetésre.

Most, ezek alatt az évek alatt összesen egyhetit, vagy mondjuk, ha jövőre négyhetit kapunk, akkor is a 22 hetivel az ötheti áll szemben

– mutatott rá az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke.

A novemberi nyugdíjprémiumra és a 13. havi nyugdíjra vonatkozó múlt heti kormányfői bejelentésről itt írtunk. Ebben a cikkben pedig azt mutattuk be, hogy egy átlagnyugdíjas mennyi pluszpénzt kap most novemberben.

Csak minden második nyugdíjas kap átlagnyugdíjat

Februárban írtunk arról, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg. (Az MTI mostani grafikonjában azért szerepel alacsonyabb összeg az átlagos havi nyugdíjnál, mert az a nyugdíj mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre jutó összeget is figyelembe vette.)

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!