A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak 2020-as hozamaira vonatkozó adatokat.

Az adatok azt mutatják, hogy az erőteljes hullámzás ellenére a pénztárak összességében gyorsan és jól reagáltak a járvány okozta gondokra: az első negyedév visszaesését követően a másodikban már pozitív tartományba fordultak a hozamok. A járvány újabb hullámában, a harmadik negyedévben az elsőhöz képest enyhébb volt a visszaesés, az utolsó három hónapban pedig kifejezett jól sikerült a hajrázás.

Az éves eredmények

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalék - záró vagyonnal súlyozott - átlagos nettó hozamot értek el. Az inflációs hatást (2,7 százalék) figyelembe véve ez nettó 1,39 százalékos reálhozamnak felel meg, tehát a pandémiás helyzet ellenére is sikerült szektorszinten infláció feletti hozamteljesítményt elérni.

Az alapvetően hosszú távú megtakarítást ösztönző önkéntes nyugdíjpénztári szektor 10 éves és 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozama 6,23 százalék, illetve 5,91 százalék volt tavaly. Ezek 3,87 százalék, illetve 2,49 százalék reálhozamot jelentenek a tagok számára.

Ha kíváncsi vagy a saját pénztárad hozamaira, kattints IDE!

Friss

Fotó:123RF

Egy főiskolás lány cége üldözőbe vette a Niket és az Adidast

A most 21 éves Rachel Zietz 13 évesen kezdett el vállalkozni, átszámítva ma már több mint 1,5 milliárd forintot ér a cége.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!