Alacsony költséggel működnek az önkéntes nyugdíjpénztárak
Fotó: Shutterstock

Alacsony költséggel működnek az önkéntes nyugdíjpénztárak

Továbbra is egy százalék alatt áll az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos költségszintje, írja friss elemzésében a jegybank.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

A klasszikus díjterhelési mutató a nyugdíjpénztári vagyonhoz, míg a korrigált mérőszám egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakkal rendelkező tag hipotetikus vagyonához viszonyítja a tagdíjból működésre levont költségeket.

Az idei évre 0,92 százalék a jegybank ajánlása alapján kiszámított átlagos 30 éves - vagyis egy feltételezett tagnak a pénztárban várhatóan eltöltendő átlagos életidejét modellező - pénztári teljes költségmutató (TKMNyp). Az évente újraszámolt mutató átlagos értéke így 7 bázisponttal emelkedett az előző évi átlaghoz képest, azonban még így is 1 százalék alatt maradt. Ugyanakkor e mutatószám esetében is jelentős különbség van a szektor szereplői között, hiszen az aktuális 30 éves TKMNyp értékek 0,19-2,35 százalék között szóródnak - jegyezte meg az MNB.

A TKMNyp – a visszatekintő jellegű és csak a közvetlen befektetési költségekkel számoló díjterhelési mutatókkal szemben – előretekintő módon modellezi a pénztártagok hosszútávú jövőbeni megtakarításait. E mutatót a pénztárak saját weblapjaikon is közzéteszik, illetve azok a jegybank honlapján össze is hasonlíthatók az élet- és nyugdíjbiztosítási TKM-ekkel. A fogyasztók így a különböző előtakarékossági formák esetében nem csak a hozamadatok, hanem a megtakarítást terhelő költségek alapján is választhatnak.

Az első félév végén az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1579 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékos csökkenés – derül ki a jegybank korábbi elemzéséből. A hozamkörnyezet változása a megtakarításokra, a szektor befektetési tevékenység eredményére is kedvezőtlen hatással volt, ami ezen időszakban 154,9 milliárd forint veszteséget mutat. A magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 249,8 milliárd forintot tett ki 2022. első félév végén, ez 11,4 százalékos mínusz 2021 azonos időszakához képest. A befektetési tevékenységének eredménye 27,1 milliárd forint veszteség. Az egészség- és önsegélyező pénztárba 31,8 milliárd forintnyi befizetés érkezett, ami viszont 7,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ne hagyd ki!