A post-covid szindróma sokak életét megkeseríti
Fotó: Shutterstock

Alattomos a post-covid szindróma, itt és így kaphatsz segítséget

A post-covid tünetek és a lehetséges szövődmények még hónapokkal a megbetegedés után is megkeseríthetik az ember életét. Post-covid szűrővizsgálat, mentálhigiénés ellátás és szaglásterápia is rendelkezésre áll már a tünetek enyhítésére.


A post-covid szindróma tünetei 

A nettó éves árbevétel szerinti listán a negyedik helyen álló egészségügyi intézmény, a Budai Egészségközpont tájékoztatója szerint a post-covid válogatás nélkül előfordulhat bárkinél, ráadásul tanulmányok is igazolják, hogy a lakosság 35%-a egy hónapon belül nem tér vissza a fertőzés előtti egészségi szintjére, a fertőzést követő 4-6 hét múlva is jelentkezhetnek covidos tünetek, vagy attól teljesen eltérő, súlyos problémák.

A nehézlégzés, fáradékonyság és mellkasi fájdalom a legáltalánosabb panasz, de pulzusproblémák, izomfájdalom, hajhullás, szaglásvesztés, fülzúgás, szédülés és korai demenciás tünetegyüttes, vagy akár stroke is felléphet. Beszámoltak érrendszeri panaszokról, súlyos visszeres tünetekről és arról is, hogy egy évvel a fertőzés után, egy egyszerű felsőlégúti megbetegedés jóval súlyosabb tünetekkel járt a korábbi évek tapasztalataihoz képest, és a lefolyása is lassabb volt.

Belefásulunk a járványba

A mentális panaszokat se hagyjuk ki a sorból, rengeteg a fásult, extrém stresszes vagy épp hiperérzékeny ember, a krízishelyzet pedig mindenki számára megterhelő fejben is. A Nyírő Gyula Kórházban már 2020 óta működik a post-covid pszichiátriai és pszichoterápiás ambulancia. Nemcsak online és offline kezelésre lehet jelentkezni az intézménybe, a post-covid mentális zavarral kapcsolatos kezeléshez útmutató tölthető le oldalukon (link beszúrás: http://nygy-opai.hu/)

A post-covid szindróma lassú rehabilitációs kezelés után szüntethető meg, szervrendszerenkénti helyreállítást javasolnak a szakemberek. Különböző légzőgyakorlatok, vagy emésztésjavító metódusok állnak rendelkezésre, valamint nagyot megy a szaglásterápiás kezelés is.

Mi az a szaglásterápia?

Megfelelő sorrendben, időközönként és mennyiségben szagoltatnak meghatározott illatokat terápiás kereteken belül. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján is végeznek szaglásvesztési vizsgálatokat. Anamnézisfelvétel és szaglástesztek után egyénre szabott terápiát kap a páciens.

Szaglástréning illóolaj csomag is rendelhető már az interneten terápiás tisztaságú olajokból. A vállalat mögött orvos és gyógyszerész áll, a metódus és a terápia ajánlott idejét honlapjukon határozzák meg annak, aki nem akar klinikai kezelésben részt venni.

Intézmények

A Semmelweis Egyetem több klinikáján is fogadnak pácienseket a post-covid ambulanciákon mindenféle tünettel, ha van hozzá szakorvosi beutaló. Az intézmény egy év alatt kis híján megduplázta bevételeit, míg 2019-ben 683 millió forint nettó éves árbevételt ért el, 2020-ban 1 milliárd forint felett teljesített, amellyel ötvenötödik lett az egészségügyi ranglistánkon.

A Déli Klinikán is működik egy komplex post-covid szakambulancia. A laboratóriumi kivizsgálási csomagjuk 25 ezer forinttól érhető el, de a pakk egészen negyedmillió forintig tuningolható. Az exkluzív csomag kardiológiai diagnosztikai vizsgálatot és 7 szakterület úgynevezett "covid-team" véleményét is tartalmazza.

A Duna Medical Center 54 900 forintért hirdeti post-covid ellenőrző csomagját, amelynek tartalma egy nagylabor vizsgálat, egy troponin-szint vizsgálat, NT-proBNP vizsgálat, covid antitest vizsgálat, valamint egy biztonságosan tartott, online orvosi konzultáció. Járóbeteg rendelés, kórházi ellátás és diagnosztika is van a magánegészségügyi intézményben. A társaságnál 103 kolléga dolgozott tavaly, 2,1 milliárd forint nettó éves árbevételt értek el 2020-ban.

A szűrőcsomagok fontosak 

A post-covid szűrések fontosak, egy sor kellemetlen problémát kiküszöbölhetünk vagy visszafordíthatunk, ha időben foglalkozunk vele.

A Kelen Kórház honlapja szerint fokozatosan kell visszatérni a megszokott életritmushoz. "Kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében. A rendszeres mozgást megelőzően kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív PCR tesztek után nincsenek már tünetek" - írják.

Az 1999-ben alakult magánkézben lévő Kelen Kórház is a legjobb egészségügyi intézmények egyike, szintén hatalmas árbevétel növekedést ért el tavaly. 2019-ben 397 millió forint nettó éves árbevétellel számolt el, 2020-ban már 832-vel az Opten adatai szerint.

Az ország egyik legerősebb magánegészségügyi intézményhálózatában, a Medicoverben is végeznek post-covid-19 szűrővizsgálatokat, kardiológiai csomagjuk minden klinikájukon kérhető. Legalább 3 héttel a fertőzés után végzik el a szükséges vizsgálatokat.

Képernyő szindróma is van már

Az Affidea közleménye szerint a látásproblémák is megszaporodtak. Nem sorolható ez a post-covid tünetegyütteséhez, de lazán kapcsolódik hozzá a képernyő szindrómának nevezett jelenség. Egy amerikai kutatás szerint az emberek 93,6%-a napi 3-5 órával nézte többet a monitort a járvány alatt, a megkérdezettek 43%-a tapasztalt kellemetlen tüneteket.

A megelőzés ebben az esetben is kifizetődőbb. Dr. Vécsi Anita, az Affidea szemész szakorvosa a 20-20-20-as szabály betartását javasolja. A lényeg, hogy 20 percenként 20 másodpercig kell fókuszálni egy 20 láb, vagyis 6 méter távolságban elhelyezkedő tárgyra a képernyő helyett, ezzel megelőzhető a szem romlása.

Ne hagyd ki!