Rossz mentális egészségű TikTok felhasználó ül egy széken és néz kifele az ablakon
Fotó: Unsplash

Így küzd a TikTok a felhasználók lelki egészségéért

A TikTok bejelentette, hogy új funkciókkal bővül a platform, amelyeket kifejezetten a mentális egészség megőrzése érdekében fejlesztett a vállalat. A legfontosabbak már elérhetők.


Vigyázó szemek

Egyre nagyobb méreteket öltenek a fiatalok és a felnőttek köreiben is a mentális problémák, így az evési zavarok, a depresszió és az öngyilkosságra való hajlam. A TikTok felismerte, hogy a közösségi média platformok csak rontanak a helyzeten, és lépett is az ügyben.

Mélyen törődünk a közösségünkkel, és mindig új lehetőségeket keresünk, amelyekkel ápolhatjuk a jólétüket. Ezért további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük az emberek számára azoknak a forrásoknak a megtalálását, amelyekre szükségük van a TikTok-on.

-olvasható a TikTok közleményében.

Fontos újítások

A TikTok az új funkciókat az elkövetkező hónapokban vezeti be, ezek egyebek között tartalmazni fognak egy kibővített útmutatót az étkezési zavarokról.

A szuicid gondolatokra fókuszáló fejlesztés már elérhető. Ha egy felhasználó rákeres egy olyan szóra, mint például az „öngyilkosság", akkor az app automatikusan kidobja az egyik helyi lelki segélyszervezet egész nap hívható segélyvonalát. Ez már Magyarországon is aktív, így néz ki:

A TikTok új fejlesztése egy képernyőfotón

Forrás: haszon.hu

Egyre nagyobb a baj

A TikTok lépése egyáltalán nem meglepő. Az elmúlt napokban, hónapokban számos kutatás vizsgálta a közösségi média platformok hatását a felhasználók mentális egészségére. Az Education Policy Institute oktatáspolitikai agytröszt és a The Prince's Trust jótékonysági szervezet is arra a következtetésre jutott, hogy a közösségi média erőteljesen „mérgezi" a fiatalok testképét és mentális jólétét. A napokban pedig a Wall Street Journal rántotta le a leplet a Facebook egyik belső kutatásáról, amely kimutatta, hogy a tinilányok 32 százalékának és a fiatal fiúk 13 százalékának romlott a saját magáról alkotott képe, miután belepörgettek az Instagram hírfolyamába.

A kutatások fő tanulsága, hogy a platformok negatív hatásai mentális állapottól függetlenül kimutathatók, a legnagyobb veszélyben pedig a tinédzser korú lányok vannak. Kérdés, mit lépnek a nagyobb vállalatok a jelenség visszaszorítása érdekében. De azt is kérdezhetnénk, hogy a pénz, vagy a felhasználók mentális egészsége a fontosabb?

Ne hagyd ki!