A külföldön tanuló magyarok egy egészen más világban élnek
Fotó: Shutterstock

Pénzről, karrierről kérdezték a külföldön tanuló magyarokat

Külföldön havi nettó 1,1 millió, itthon pedig 510 ezer forint kezdő fizetésre számítanak a fiatalok, akik a pénzügyi befektetésekről és a nyugdíjról is merőben mást gondolnak, mint szüleik – derül ki a Blochamps Capital és a Hungarian Youth Association együttműködésében készült Youth Affluent Finance 2022 kutatásból.


2005 óta, az akkori 6300-ról mintegy 20 ezerre nőtt a külföldön tanuló magyar diákok száma, így ma már százból nyolc 18-25 év közötti fiatal tanul külföldön – főként a jobb oktatási színvonal miatt.

A kutatás alapján a magukat a (felső) középosztályhoz tartozónak definiáló fiatalok kint havi nettó 1,1 millió forintnak megfelelő kezdőfizetéssel, itthon pedig átlagosan 510 ezer forinttal számolnak, szemben az itthoni kezdők által elvárt 330 ezer forint körüli nettó bérrel. A külföldön tanulók arra számítanak, hogy öt év munkatapasztalat birtokában már 2,5 millió forintnak megfelelő összeget fognak keresni kint, és csupán negyedük állítja, hogy biztosan visszatér Magyarországra, ha végez.

Az öngondoskodás mindannyiuk számára prioritás, de a többség nem gondolkodik állami nyugdíjban. Sőt, arra számítanak, hogy még idősödő szüleikről is nekik kell majd gondoskodniuk. Nyugdíjas éveik egzisztenciális biztonságának alapját pedig megtakarításaik fogják adni, így a bankok számára is fontos célcsoportnak számítanak.

A válaszadók 70 %-a úgy számol, mire ők visszavonulnak a munka világától, a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában már nem fog működni. A diákok harmada ennek megfelelően másfajta eszközökbe fekteti nyugdíjcélú megtakarításait, mint szülei; a megkérdezettek fele pedig saját bevallása szerint már most rendelkezik hosszú távú öngondoskodási stratégiával – messze felülmúlva ezzel az idősebb generációk tudatossági szintjét.

A fiatalok nagy többsége vonzónak tartja a kriptovaluták decentralizáltságát és a politikai befolyástól való védettségüket, ám 69 százalék mégsem fektetne pénzt ezekbe. Bár 80 százalékuk szerint a korosztályukat a rövid távú befektetések jellemzik, 41 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy megtakarításuk legnagyobb részét ingatlanba fekteti majd. Bár harmaduk jelenleg online tanácsadó platformot használ pénzügyei intézésére, többségük 100 ezer euró (40 millió forint) vagyon felett személyes banki szakértők segítségére tartana igényt.

Jelenleg a 18-25 év közötti korosztály 22 százalékának van már – jellemzően kis vagy közepes összegű – befektetése. Döntéseiket ezekkel kapcsolatban többségében Reddit- és Facebook-tippek, online brókercégek segítségével hozzák. Egyértelmű prioritás a fiatalok számára az ESG, vagyis a fenntarthatósági szempontok érvényesítése a befektetések során.

Merőben másképp viselkednek és gondolkodnak a pénzügyek területén is generációnk tagjai, csakúgy, mint minden másban. Egészen mások a tanulmányi prioritásaik és a kommunikációs felületeik is, mint a mai 30-40-es korosztálynak voltak

– összegzi Pirigyi Soma, a Hungarian Youth Association társigazgatója.

A Youth Affluent Finance 2022 eredményei megerősítették azt is: a pénzügyi szektor felismerte, hogy a fiatal felnőttek banki és befektetési ügyeik intézéséhez összességében jobban preferálják a digitális technológiát, kevésbé bíznak a bevett üzleti modellekben és a pénzügyek intézésének hagyományos módszereiben, mint az idősebb generációk. Ez a trend azonban felveti a kérdést, hogy például a kiemelt pénzügyek relációjában ugyanennek a generációnak – majdani privátbanki ügyfelekként – egyáltalán szükségük lesz-e privátbanki szolgáltatásra.

A fiatalok egyik válasza az, hogy a tradicionális modellből biztosan nem kérnek, ám a digitális felületek mellett a személyes kiemelt kiszolgálásra igenis fennmarad az igény, azaz a specifikált fejlesztéseknek kifejezetten lesz piaci hozadéka.


The Conversation

Ne hagyd ki!