A magas inflációval képtelenek versenyezni az idén a nyugdíjpénztárak. Kizárólag a magas kockázatú alapok értek el reálhozamot, a többi alapban nem tudták a vagyonkezelők megőrizni a megtakarítások értékét.


Ezért gond a magas infláció

Egyre nehezebben bírják a versenyt az inflációval a hazai nyugdíjpénztárak. Szeptemberben már 5,5 százalékon tetőzött az áremelkedés üteme, a szakemberek pedig novemberre akár 6 százalékos inflációval is számolnak, de decemberre is 5,5 százalék fölötti értéket vár a piac. A korábban rendre reálhozamot termelő nyugdíjpénztáraknak ez az érték már soknak tűnik, írja a Napi.hu.

Az év első kilenc hónapjában az árak emelkedésével egyedül a legnagyobb kockázatot vállaló portfóliók vették fel az iramot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból számolt hozamok alapján 42 hazai önkéntes nyugdíjpénztári alap közül mindössze 14 olyan volt, amelyiknek az árfolyama időarányosan legalább annyival emelkedett, mint a fogyasztói árak.

Nagyobb kockázat

A többnyire növekedési alapnak nevezett, 40 százaléknál magasabb részvényhányadot tartó portfóliók többségénél a hozam meghaladta az inflációt. A pénztártagok legnagyobb része viszont nem ezekben, hanem úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a megtakarítását, amelyek 25-40 százalék közötti arányban tartanak részvényeket. Ezek hozama már alacsonyabb volt, főleg miután a magyar állampapírok árfolyama az idén esett. A kötvényeké több mint 4 százalékkal, ezen belül a leghosszabb állampapíroké csaknem 6 százalékkal ment lejjebb.

Az alapvetően hosszú távú megtakarítást ösztönző önkéntes nyugdíjpénztári szektor 10 éves és 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozama 6,23 százalék, illetve 5,91 százalék volt tavaly - közölte korábban az MNB. Ezek 3,87 százalék, illetve 2,49 százalék reálhozamot jelentenek a tagok számára.

A pénztárak teljesítményét összegző táblázatot ITT megtaláljátok.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Szép-kártyások, hamarosan vége a keresztzsebezésnek! Ugye, értitek?

Már csak bő két hónapig tehetik meg a Széchenyi Pihenő kártyások, hogy szabadon, az alszámláktól függetlenül költsék el az egyenlegükön lévő pénzt. A keresztzsebes felhasználásra december 31-ig van ugyanis lehetőség.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Évente több ezer embert zaklatnak a taxisappos ragadozók

Az egyesült államokbeli Lyft taxi applikáció története során először nyilvánosságra hozta a biztonsági jelentését, amelyben szexuális zaklatásokról, fizikai bántalmazásokról és halálos balesetekről számol be a vállalat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Itt a látványterv az új űrállomásról, amit már nem a NASA épít

Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin bejelentette, hogy 2025 és 2030 között pályára állítja a saját tulajdonú és fejlesztésű, Orbital Reef névre keresztelt űrállomását.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!