A Microsoft is rengeteget profitált a koronavírus-járványból. A részvényárfolyama egy év alatt több mint 60 százalékkal emelkedett, amivel súrolta az álomszerű, 2 ezer milliárd dolláros piaci értéket. Egy bírósági tárgyalás kellett ahhoz, hogy a cég egyik titkára fény derüljön – írja a Business Insider.


A csaknem 2 évtizedes pályafutása során az Xbox konzolok eladásai soha nem voltak jövedelmezők a Microsoft számára. Felmerülhet a kérdés, vajon miért nem zárják be az egész részleget? Mint kiderült, nem ilyen egyszerű a képlet, a negatív eredmények mögött megfontolt üzleti döntések állnak, amelyek végsősoron nagyobb jövedelmet eredményeznek.

Mi a trükk?

A képlet valójában nagyon egyszerű. A Microsoft veszteségesen, áron alul adja el a konzolokat, hogy minél több vásárló döntsön az Xbox mellett. Az igazi bevétele a játékok, a kiegészítők (például joystick-ok), és a digitális szolgáltatások értékesítéséből származik.

A cége30 százalékos profitot könyvelhet el minden egyes játékeladásból. Ez a 30 százalék az elmúlt évek során teljesen „standard mértékegységgé" vált, a legtöbb játékipari szereplő hasonló számokkal dolgozik. Például az Apple is ennyit csíp le az AppStore-ban értékesített játékok bevételeiből.

A játékipar nyereséges és gyorsan növekvő üzletág a Microsoft számára. A konzolok világa hagyományosan egy hardware-es modellre épül. A játékcégek szándékosan veszteséggel adják el a konzoljaikat, hogy új vevőket vonzzanak be. A nyereség a játékeladásokból és az online szolgáltatások előfizetőiből származik

nyilatkozta a Verge-nek a cég egyik szóvivője.

Tehát aggodalomra semmi ok, az Xbox nem fog eltűnni, ugyanis kifejezetten jövedelmező a tech-cég számára a rá épített üzleti modell.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a tavaly novemberben piacra dobott Xbox S és Xbox X szériákat alig lehet már kapni, annyira népszerűek.

Titánok harca

A Microsoft stratégiája egy bírósági tárgyalásnak köszönhetően látott napvilágot.

Az Epic Games tavaly nyáron feljelentést tett az Apple ellen, miután az iPhone-gyártó letörölte a "Fortnite" nevezetű, nagy sikerű játékot az App Store-ból. Az Apple elmondta, erre azért került sor, mert az Epic Games egy olyan fizetési rendszert épített a játékba, amivel megkerülte az AppStore-t. Erre az Epic azt válaszolta, hogy az AppStore nem más, mint egy monopólium, az iPhone-ok és az iPad-ek pedig semmiben sem különböznek a számítógépektől.

A Microsoft nyíltan kiállt az Epic Games mellett, és erősen kritizálta az Apple szabályrendszerét. A Microsoft nemrég felhőalapú Xbox-szolgáltatást indított, aminek köszönhetően többszáz, korábban csak konzolon használható játékot tett elérhetővé az okostelefonok felhasználóinak. Ebből viszont az iPhone tulajok kimaradtak, ugyanis az Apple nem engedte be a Microsoft játékait a piacterére. Az indok? Csak azokat a játékokat engedik be az AppStore-ba, amelyek átmentek a szigorú ellenőrzési folyamatokon. A Microsoft viszont akkora mennyiségű játékot akart feltöltetni, amit az Apple már nem tudott ellenőrizni, így inkább kitiltotta őket.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!