Üzleti titok volt, de az Xbox önmagában veszteséges
File:Xbox-console.jpg - Wikipedia

A bíróságon szedték ki a Microsoftból, hogy mi az Xbox üzleti trükkje

A Microsoft is rengeteget profitált a koronavírus-járványból. A részvényárfolyama egy év alatt több mint 60 százalékkal emelkedett, amivel súrolta az álomszerű, 2 ezer milliárd dolláros piaci értéket. Egy bírósági tárgyalás kellett ahhoz, hogy a cég egyik titkára fény derüljön – írja a Business Insider.


A csaknem 2 évtizedes pályafutása során az Xbox konzolok eladásai soha nem voltak jövedelmezők a Microsoft számára. Felmerülhet a kérdés, vajon miért nem zárják be az egész részleget? Mint kiderült, nem ilyen egyszerű a képlet, a negatív eredmények mögött megfontolt üzleti döntések állnak, amelyek végsősoron nagyobb jövedelmet eredményeznek.

Mi a trükk?

A képlet valójában nagyon egyszerű. A Microsoft veszteségesen, áron alul adja el a konzolokat, hogy minél több vásárló döntsön az Xbox mellett. Az igazi bevétele a játékok, a kiegészítők (például joystick-ok), és a digitális szolgáltatások értékesítéséből származik.

A cége30 százalékos profitot könyvelhet el minden egyes játékeladásból. Ez a 30 százalék az elmúlt évek során teljesen „standard mértékegységgé" vált, a legtöbb játékipari szereplő hasonló számokkal dolgozik. Például az Apple is ennyit csíp le az AppStore-ban értékesített játékok bevételeiből.

A játékipar nyereséges és gyorsan növekvő üzletág a Microsoft számára. A konzolok világa hagyományosan egy hardware-es modellre épül. A játékcégek szándékosan veszteséggel adják el a konzoljaikat, hogy új vevőket vonzzanak be. A nyereség a játékeladásokból és az online szolgáltatások előfizetőiből származik

nyilatkozta a Verge-nek a cég egyik szóvivője.

Tehát aggodalomra semmi ok, az Xbox nem fog eltűnni, ugyanis kifejezetten jövedelmező a tech-cég számára a rá épített üzleti modell.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a tavaly novemberben piacra dobott Xbox S és Xbox X szériákat alig lehet már kapni, annyira népszerűek.

Titánok harca

A Microsoft stratégiája egy bírósági tárgyalásnak köszönhetően látott napvilágot.

Az Epic Games tavaly nyáron feljelentést tett az Apple ellen, miután az iPhone-gyártó letörölte a "Fortnite" nevezetű, nagy sikerű játékot az App Store-ból. Az Apple elmondta, erre azért került sor, mert az Epic Games egy olyan fizetési rendszert épített a játékba, amivel megkerülte az AppStore-t. Erre az Epic azt válaszolta, hogy az AppStore nem más, mint egy monopólium, az iPhone-ok és az iPad-ek pedig semmiben sem különböznek a számítógépektől.

A Microsoft nyíltan kiállt az Epic Games mellett, és erősen kritizálta az Apple szabályrendszerét. A Microsoft nemrég felhőalapú Xbox-szolgáltatást indított, aminek köszönhetően többszáz, korábban csak konzolon használható játékot tett elérhetővé az okostelefonok felhasználóinak. Ebből viszont az iPhone tulajok kimaradtak, ugyanis az Apple nem engedte be a Microsoft játékait a piacterére. Az indok? Csak azokat a játékokat engedik be az AppStore-ba, amelyek átmentek a szigorú ellenőrzési folyamatokon. A Microsoft viszont akkora mennyiségű játékot akart feltöltetni, amit az Apple már nem tudott ellenőrizni, így inkább kitiltotta őket.


Ne hagyd ki!