Bukhatja a kormány az Aegon biztosító felvásárlása ügyében meghozott vétót
Fotó: Shutterstock

A magyar kormány elkaszált egy gigaüzletet, de bukhatja a vétót

Az Európai Bizottság úgynevezett előzetes következtetése szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta, hogy az osztrák Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) felvásárolja az Aegon csoport magyar leányvállalatait.


10 napunk van

A Bizottság szerint a vétó összeegyeztethetetlen az uniós szabályokkal, mert sérti a letelepedés szabadságát. A testület felkérte Magyarországot, hogy 10 munkanapon belül válaszoljon a felvetésekre. Ha a válasz nem oszlatja el teljes mértékben az aggályokat, a bizottság végleges döntést hozhat az ügyben, megállapítva, hogy Magyarország megsértette az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletének 21. cikkét, és elrendelheti a vétó visszavonását.

Az előzmények

A tervezett felvásárlás egy nagyobb ügylet részét képezi, amelyet uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján 2021. augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyeztek. Az ügylet arra irányult, hogy a VIG felvásárolja az Aegon magyar, lengyel, román és török életbiztosítási és nem-életbiztosítási, nyugdíjalap-kezelési, vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletágait.

Azelőtt, hogy az uniós bizottság engedélyezte volna az ügyletet, Magyarország vétóhatározatot adott ki a közvetlen külföldi befektetések átvilágítására vonatkozó magyar jogszabály koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben bevezetett módosításai alapján. Magyarország azzal érvelt, hogy a felvásárlás veszélyeztetné az ország jogos érdekeit. Az uniós testület 2021. október 29-én indított vizsgálatot az ügyben.

Brüsszel szerint a magyar döntés sérti az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkét. Az ugyanis kimondja, hogy a brüsszeli testület kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatára, a tagállamok nem alkalmazhatják nemzeti jogszabályaikat ezekre az ügyletekre. A tagállamok csak akkor hozhatnak intézkedéseket a jogos érdekeik védelmében, ha ezek összeegyeztethetők az uniós jog általános elveivel és rendelkezéseivel, és az intézkedéseről a tagállam tájékoztatja a bizottságot.

A Bizottság előzetes értékelése szerint megalapozott kételyek vetődnek fel azzal kapcsolatban, hogy a felvásárlást megakadályozó vétó Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul. A testület véleménye szerint Magyarország érvelése nem kielégítő, döntése meghozatala előtt pedig tájékoztatnia kellett volna a felvásárlás tervezett megvétózásáról a Bizottságot. A tét komoly, az üzlet értéke 830 millió euró.


Ne hagyd ki!