Azonban idén más lehet a slágertermék
Fotó: Shutterstock

Népszerű ajándék a világ legerősebb chilije

Évről évre változik a felkapott karácsonyi ajándékok listája. Néha egészen szokatlan termékeket is vásárolnak ajándékba az emberek. Ilyen például a világ legerősebb chilije. Azonban idén más árucikk lehet a legnépszerűbb Magyarországon.


Változik a karácsonyi ajándékok listája

Belényesi Tamás, a beststuff.hu ügyvezetője szerint korábban előfordult, hogy a világ legerősebb chilijének tartott Carolina Reaperért „őrültek meg” a vásárlók. A kereslet egy része évről évre változik, de a tapasztalataik alapján vannak örökzöld ajándéktárgyak, melyek minden karácsonykor népszerűek. Nagyon sokan vásárolnak például a Star Wars, a Minecraft vagy a Harry Potter brandekhez köthető karácsonyi ajándékokat évről évre.

Nem meglepetés, hogy a licences bögrék rendkívül kelendőek, de ugyanez elmondható a köntösökre, papucsokra egyaránt. Szintén évek óta hatalmas az érdeklődés a társas- és kártyajátékok iránt, amelyek az ünnepekkor összehozzák a családot vagy a baráti társaságot. Emellett sokan keresik a forró csoki, tea jellegű termékeket, az adventi naptárakat és az alkoholos édességeket

- idézi a cégvezetőt a Sokszínűvidék.

A szakember elmondta, hogy az online kereskedelemben - a közhiedelemmel ellentétben - nem a december, hanem a november a legerősebb hónap. Emiatt az év utolsó hónapjára és az év végéhez közeledve beszűkül a kínálat, kevesebb termék közül lehet karácsonyi ajándékot választani.

A nagykereskedők jellemzően már februárban megrendelik a karácsonyi készletet, ezért ha elfogynak a termékek nehezen utánrendelhetők. A legnépszerűbb árukból előfordulhat, hogy már szeptemberben kifogynak.

Ez lehet idén a legnépszerűbb karácsonyi ajándék

A REGIO JÁTÉK, 4 ezer fő bevonásával készített kutatásából pedig az derül ki, hogy a legnagyobb ünnepi kiadások idén az ajándékok (57 százalék) és az élelmiszerek (35 százalék) lehetnek.

A kisgyermekes családok fele előre készül az anyagiakkal az ünnepekre. A válaszadók ötöde októberben kezdte a karácsonyi ajándékok beszerzését, viszont a felük novemberben látott hozzá. Decemberre csupán tízből egy fő hagyja az ajándékvásárlást.

A felmérés szerint a családok leginkább játékot, könyvet és ruhát vásárolhatnak a gyerekeknek karácsonyra. A legkeresettebbek a társasjátékok, a kártyák, valamint a kreatív és fejlesztő játékok lehetnek, azonban a legnépszerűbb ajándék várhatóan a diavetítő lesz.

Környezetkímélő karácsonyi ajándékok

Az ünnepi időszakban a háztartások körülbelül 30 százalékkal több szemetet dobnak ki világszerte − ami 1,4 millió tonna szén-dioxidnak felel meg −, mint az év bármely más időszakában. A becslések szerint ebben benne van 365 ezer km csomagolópapír is, ami elérne egészen a Holdig − ez riasztó adat, tekintve, hogy 1 kg papír előállítása összesen 3,5 kg CO2-t kibocsátással járhat.

Azonban a karácsonyi ajándékozásnak és díszítésnek nem kell pazarlónak lennie. A világon számos olyan hagyomány létezik, amelyekben a gyerekek és felnőttek fenntartható ajándékokat és környezetbarát ünnepi díszeket készítenek. Ezekről bővebben ITT írtunk.

Ne hagyd ki!