Az Amazonról köztudott, hogy időként meglehetősen szokatlan intelligens otthoni eszközöket dob piacra, elég csak a 2018-as hangvezérelt mikrohullámú sütőre gondolni. A vállalat most egy innovatív háztartási robotot mutatott be, amely az Alexa intelligens hangalapú szoftverével van felszerelve.

Az ember új barátja?

Az Astro névre keresztelt „guruló" okoseszköz az Amazon első háztartási robotja, ennek megfelelően a vállalat felturbózta a masina képességeit, ami az árában is visszaköszön. Az óriáscég tájékoztatása szerint az Astro nem csak egy guruló Alexa, sokkal több annál. A távvezérlésnek köszönhetően a vásárlók ellenőrizhetik a lakásuk biztonságát, az otthon hagyott háziállatokat, illetve az idős rokonokat, gyerekeket is.

A robot nem igényel felügyeletet, ha bármi aggasztót észlel a lakásban, egyből értesíti a tulajdonost, aki a telefonján keresztül egy előkép segítségével lecsekkolhatja, mi történik a házában.

Az Astro személyiségi jegyeket is kapott, így különböző érzelmeket is meg tud jeleníteni. Persze itt ne arra gondoljunk, hogy tizenévesen lázadozni kezd és kimarad estére, inkább apróbb, nüansznyi kifejezésekre. Ha például megkérjük, hogy beatboxoljon, akkor hip-hop ütemek közepette ütemesen „bólogatni" fog. Attól sem kell tartani, hogy az intim pillanatokban rányit az emberre, ugyanis be lehet táplálni no-go zónákat, amelyeket Astro messziről el fog kerülni. Egy hosszú periszkóp is került a robotra, így például könnyedén meggyőződhetünk róla, hogy elzártuk a gázt. Kis segítséggel még sört is visz a házigazdának. Az Amazon 999,99 dolláros (cirka 300 ezer forintos) indulóáron kezdi az értékesítést, egyelőre csak az USA-ban. Ez az ár a bevezetést követően 1449,99 dollár (435 ezer forint) lesz.

Az alábbi videó szemléletesebben is bemutatja az Astro működését:

Innovációs dömping

Az Amazon egyértelműen ki akar hasítani egy szeletet a robotikai iparágból, és arra készül, hogy 5-10 éven belül minden háztartásban lesz egy robot. Persze a robot elég tág fogalom. Bár a CSS Insight brit piackutató elemzője, Ben Wood szerint az Astro robotokat pillanatok alatt el fogják kapkodni, az ára miatt valószínűleg sokáig csak a tehetősebb családok élvezhetik a masina társaságát.

A piaci gigász több új terméket is bejelentetett:

  • A Glow videóchatelő eszközt, amely interaktív „érintőképernyőt" képes a földre vetíteni, hogy a gyerekek elfoglalják magukat, amíg a szülő online beszélget
  • Az Alexa új verzióját, amelyen Disney karakterek hangjai állíthatók be az eszköz hangszíneként
  • A Halo fitneszkarkötő felturbózott változatát és egy új modellt, a Halo View-t
  • A Ring okosóra új modelljét, amely beépített wi-fi routerrel érkezik
  • Egy új Ring előfizetést, amely lehetővé teszi egy távoli „virtuális biztonsági őr" számára, hogy ellenőrizze a mozgásérzékelőkkel felszerelt kamerák riasztásait
  • A New World online videójátékot

A nagy bejelenések közepette szóba került a 2018-ban beharangozott háztartási riasztódrón is, amely lassan három éve parkolópályán van. Nevéhez hűen ez valóban egy kisebb méretű drón, amely időnként körberepüli az ingatlant, hogy megnézze, veszélyben van-e a lakás. Az Amazon tájékoztatása szerint az Always Home Cam nevet viselő eszköz is hamarosan elérhető lesz, de az nem derült ki, hogy mikor.

Ezen a videón pedig a Glow működése látható:


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!