Laptopon gépelő női kezek
Fotó: unsplash

Dicsérj pénzért! Ez a legújabb online átverés!

Hamis értékelésekkel és ilyen hálózatok szervezésével keres pénzt a pandémia miatt megélhetését elvesztő olaszok egy része. Az Amazon internetes piactér hitelességét veszélyeztető csalással, havi 300-400 eurót lehet bezsebelni.


​A hálózat csapdájában

Képzeljünk el egy 40 éves anyukát, aki a pandémia előtt gond nélkül el tudta látni két gyermekét Rómában. Aztán jött a koronavírus, elvesztette a munkáját. Mit volt mit tenni, az online világban próbált boldogulni. Nem is sejtette, hogy beszippantja a kamu Amazon értékelések többmilliós biznisze. Több tízezer ember csatlakozott már azokhoz a speciális Telegram-csatornákhoz, melyeken névtelen közvetítők „bérelnek fel" embereket, hogy hamis, 5 csillagos, pozitív értékeléseket adjanak előre meghatározott termékekre. Azért a Telegrammot használják erre, mert itt titkosított csatornákon, anonim módon társaloghatnak a pénzkeresők és a közvetítők.

​Nem lehet elég korán kezdeni

Egy Calabria városában élő 14 éves fiú kamu értékelések szervezésével keres pénzt. Elmondása szerint több kínai cég is összefogott, ők online csapatokat hoztak létre a Telegram csatornák kezelésére. Olyan embereket keresnek, akik hajlandók megvásárolni az általuk kért termékeket. A csomag megérkezése után a vevőnek írnia kell egy pozitív értékelést. A közvetítők az értékelésért cserébe PayPal-on átutalják a termék árát. Így lényegében ingyen jutnak termékekhez. Ugyanakkor a 14 éves fiúhoz hasonló közvetítők számláján 2-2,5 eurót írnak jóvá, amivel nagyjából havonta 300-400 eurót lehet keresni.

​Mi ebben az üzlet?

Hogy miért éri meg kamu értékelések szervezését végző hálózatokat pénzelni? Minél magasabb egy termék értékelése, minél több és minél jobb vélemények születnek róla, annél szembetűnőbb lesz a jelenléte az Amazon oldalán, ami miatt egy átlagos terméknél jóval több, immáron fizető vásárlót fog bevonzani. Így végül is mindenki jól jár, legfeljebb az Amazon hitelessége vész el. Az említett, neve elhallgatását kérő római anyuka is etikátlannak tartja, hogy ilyen módszerekhez kellett folyamodnia, de nem látott már más kiutat, a csalás lehetővé tette a családja túlélését.

​Sziszifuszi küzdelem

Az Amazon persze felismerte a jelenséget, és gőzerővel dolgozik a hálózat felszámolásán és a hamis értékelések törlésén. Kizárást és jogi lépéseket ígértek azok ellen, akiket csaláson kapnak. Massimiliano Dona, Olaszország Nemzeti Fogyasztói Uniójának vezetője a Reuters-nek elmondta, hogy bár az Amazon esetenként néhány tízezer értékelést kitöröl, a valóság az, hogy több millió van ezekből. A cégóriás viszont sok reklamációt kap, mert a vásárlók úgy érzik, átverik őket.

Ne hagyd ki!