Hamis értékelésekkel és ilyen hálózatok szervezésével keres pénzt a pandémia miatt megélhetését elvesztő olaszok egy része. Az Amazon internetes piactér hitelességét veszélyeztető csalással, havi 300-400 eurót lehet bezsebelni.


​A hálózat csapdájában

Képzeljünk el egy 40 éves anyukát, aki a pandémia előtt gond nélkül el tudta látni két gyermekét Rómában. Aztán jött a koronavírus, elvesztette a munkáját. Mit volt mit tenni, az online világban próbált boldogulni. Nem is sejtette, hogy beszippantja a kamu Amazon értékelések többmilliós biznisze. Több tízezer ember csatlakozott már azokhoz a speciális Telegram-csatornákhoz, melyeken névtelen közvetítők „bérelnek fel" embereket, hogy hamis, 5 csillagos, pozitív értékeléseket adjanak előre meghatározott termékekre. Azért a Telegrammot használják erre, mert itt titkosított csatornákon, anonim módon társaloghatnak a pénzkeresők és a közvetítők.

​Nem lehet elég korán kezdeni

Egy Calabria városában élő 14 éves fiú kamu értékelések szervezésével keres pénzt. Elmondása szerint több kínai cég is összefogott, ők online csapatokat hoztak létre a Telegram csatornák kezelésére. Olyan embereket keresnek, akik hajlandók megvásárolni az általuk kért termékeket. A csomag megérkezése után a vevőnek írnia kell egy pozitív értékelést. A közvetítők az értékelésért cserébe PayPal-on átutalják a termék árát. Így lényegében ingyen jutnak termékekhez. Ugyanakkor a 14 éves fiúhoz hasonló közvetítők számláján 2-2,5 eurót írnak jóvá, amivel nagyjából havonta 300-400 eurót lehet keresni.

​Mi ebben az üzlet?

Hogy miért éri meg kamu értékelések szervezését végző hálózatokat pénzelni? Minél magasabb egy termék értékelése, minél több és minél jobb vélemények születnek róla, annél szembetűnőbb lesz a jelenléte az Amazon oldalán, ami miatt egy átlagos terméknél jóval több, immáron fizető vásárlót fog bevonzani. Így végül is mindenki jól jár, legfeljebb az Amazon hitelessége vész el. Az említett, neve elhallgatását kérő római anyuka is etikátlannak tartja, hogy ilyen módszerekhez kellett folyamodnia, de nem látott már más kiutat, a csalás lehetővé tette a családja túlélését.

​Sziszifuszi küzdelem

Az Amazon persze felismerte a jelenséget, és gőzerővel dolgozik a hálózat felszámolásán és a hamis értékelések törlésén. Kizárást és jogi lépéseket ígértek azok ellen, akiket csaláson kapnak. Massimiliano Dona, Olaszország Nemzeti Fogyasztói Uniójának vezetője a Reuters-nek elmondta, hogy bár az Amazon esetenként néhány tízezer értékelést kitöröl, a valóság az, hogy több millió van ezekből. A cégóriás viszont sok reklamációt kap, mert a vásárlók úgy érzik, átverik őket.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Így még nem vertek át bankárt, 11 milliárd forintos a kár

Az Egyesült Arab Emírségekben távolról csaptak be egy banki alkalmazottat, a műveletben fontos szerep jutott annak a szoftvernek, amelynek segítségével az elkövetők rekonstruálták a fiókvezető hangját.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!