Kalapos maffiózó cigarettázik öltönyben, napszemüvegben
Fotó: Pixabay

A maffiavezérek manapság a lusta fiatalok miatt buknak el

Az FBI legújabb fogása remekül tükrözi, hogy a maffiózók is csak emberek. Bár nem mindennapi a "munkájuk", a hétköznapi problémáik sokszor mindenki számára ismerős gondokat takarnak. Például a generációs különbségeket, ami esetükben végzetes lehet.


Változik a világ

Manapság nemcsak a családi életben, hanem a munka világában is komoly fennakadásokat okoz a generációs különbség. Bár a legtöbb vállalat vezetése tisztában van vele, hogy az értékes munkaerőt foggal-körömmel védeni kell, az idősebb tisztségviselők inkább az anyagi juttatásokban látják a megoldást, és sok esetben nem törődnek a fiatalok számára kiemelkedően fontos tényezőkkel, például a mentális egészség megőrzésével. Számos munkahely még nem tudott alkalmazkodni a fiatalabb generációk dinamizmusához, ami sokszor atrocitásokhoz, elbocsátásokhoz, felmondásokhoz, vagy épp végzetes hibákhoz vezet.

A fiatalabb generációk „csináljunk mindent máshogy" narratíváját nem könnyen értik meg a Csendes generáció tagjai és a Baby Boomerek (Ratkósok), akik közül sokan lustának és nárcisztikusnak látják a fiatalokat, illetve megkérdőjelezik a munkamoráljukat. Mindezek generációs szakadékot eredményeztek a munkahelyeken, amelyet nagyrészt digitális és kommunikációs különbségek jellemeznek.

Bármennyire is komikusan hangzik, de egyre nagyobb bizonyosságot nyer, hogy a maffia is hasonló problémákkal küzd. Esetükben a végzetes hiba azért mást jelent. Remek példa erre a New York-i Colombo család esete.

Generációs „háború”

Szeptember közepén a New York-i rendőrség 11 embert állított elő, akik közül kilencet le is tartóztattak. A hírek szerint a hírhedt Colombo család teljes vezetősége hűvösre került. Az ügy fővádlottja a 87 éves Andrew Russo, aki feltehetően a bűnszervezet vezetője. A bűnlajstroma tipikus maffia tevékenységekből áll, például zsarolásból, erőszakból és a helyi szakszervezetek kizsákmányolásából. A történet érdekessége az, hogy a keresztapa részben a fiatal, milleniális bandatagok miatt bukott le.

Scott Curtis FBI ügynök elmondta a The Wall Street Journal-nek, hogy Russo nem igazán tudott bánni a fiatal bandatagokkal, ami bizalmatlanságot és szétszórtságot eredményezett. Több korábbi nyomozó hozzátette, hogy a milleniális maffiózók már nem úgy üzletelnek, mint az elődjeik, a „nagy öregek" viszont ragaszkodnak a bevált módszerekhez. Ezek az ellentétek pedig hibákat szülnek.

Az idősebb tagok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy a milleniálisok – akik nem a város utcáin, hanem a külvárosban nőttek fel – puhányabbak, butábbak és nem olyan hűségesek, mint a régmúlt maffiózói

– írja a Journal.

Beszédes példa erre az egyik Colombo bandatag, aki telefonos üzenetben fenyegetett meg egy tisztségviselőt az egyik szakszervezeti zsarolás során, ami végül terhelő bizonyítéknak minősült Russo esetében.

Ahogy a család egyik oszlopos tagja fogalmazott:

Minden ott van velük a telefonjaikon

Bár a maffia mindennapi munkája egy kicsit másképp néz ki, mint például a Google-é, a menedzsmentje nem sokban különbözik a hagyományos vállalatokétól. Ezek a generációs háborúk egy igazi mikrokozmoszt alkotnak a szervezett bűnözés működésében, ahol a munkahely a csatatér. Mindenesetre előbb-utóbb a "hagyományos" gengszterek is el fognak tűnni. Már csak az a kérdés, hogy a modern, digitális világban felnőtt ifjak hogyan alakítják majd át a maffia működését.

Ne hagyd ki!