Néhol igen jelentős különbségek vannak az árakban

Újra itt a nyári üdülési szezon, így ismét sokan megfogalmazzák a kérdést: a Balatonnál vagy az Adrián drágább a nyaralás? Szakértők vetették össze a magyar tengerre és a horvát tengerpartra jellemző árakat.


Jelentős különbségek a Balaton és a horvát tengerpart árai között

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének elemzése szerint idén a balatoni nyaralás anyagilag kedvezőbb lehet, mint egy horvát tengerparti üdülés. A számításaiknál egy pár, illetve egy négytagú család költségeit számolták ki egy hétéjszakás nyaralásra vonatkozóan.

Egy pár esetében a balatoni szálloda költségei félpanzióval 470-685 ezer forint között mozognak, míg Horvátországban ugyanez 500-970 ezer forintba kerülhet.

Négytagú családoknál Horvátországban 600 ezer és 1,8 millió forint közötti, a Balatonon pedig 630 ezer és 1,18 millió forint közötti költségekkel számolhatunk az az említett kategóriában.

Kivételt jelent a kempingezés, ahol a horvátországi tengerparti opció 25 ezer forinttal olcsóbb, mint a magyarországi tóparti (605 ezer, illetve 630 ezer forint).

Az elemzés az élelmiszerárakat is vizsgálta. Itt minimális különbséget talált a két ország között.

Viszont a strandételek áraiban nagyobb volt az eltérés. Például egy lángos Balatonfüreden 1000-1900 forintba kerül, míg a horvátországi csevap 6,5 eurótól (kb. 2,300 forinttól) kezdődik.

De a 24 megjegyzi, a benzinárak Magyarországon alacsonyabbak. Itt a 95-ös benzin átlagára 604 forint, míg Horvátországban 625 forintnak megfelelő euró.

Idén is sok magyar választhatja Horvátországot az üdüléshez 

Egyébként igen sok magyar turistára számíthatnak idén a horvátok. A Szallas.hu közölte néhány hete, hogy a horvátországi szállásfoglalásaik száma az idén 18 százalékkal nagyobb, mint tavaly volt ugyanaddig.

Hozzátették, Horvátországban a szálláshelyek átlagára éjszakánként és fejenként 13 602 forint, ami 11 százalékos emelkedést takar éves alapon. Az apartmanok átlagos ára 11 180, a hoteleké pedig 34 290 forint. Megjegyezték, az árak a nyári hónapokban kissé magasabbak, tavasszal és ősszel pedig alacsonyabbak.

A legtöbben júliusban (a foglalások 42 százaléka) és augusztusban (39 százalék) választják az adriai országot, de növekszik az érdeklődés a kedvezőbb árú elő- és utószezonokra is.

A Kvarner-öböl, valamint Zadar és Split régiói a legkedveltebbek. A legnépszerűbb települések közé pedig Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar tartoznak.

A szállásfoglalók 78 százalékban apartmanokat választanak. Csak minden tizedik foglalás tartalmaz félpanziót, 5 százalék kér reggelit, all inclusive ellátást pedig csak a foglalók 1 százaléka igényel.

A legtöbben (27 százalék) hét éjszakára foglalnak szállást. Az öt-hat napra 20-20 százalék érkezik, négyre pedig 13 százalék.

Ne hagyd ki!