Bitcoin érme fekete kristályokkal félig betemetve
Év végére egy Bitcoin elérheti a 300 ezer dolláros, azaz nagyjából 92,5 millió forintos árat. De vajon meg tudja-e tartani ezt a szintet, vagy egy nagy zuhanás után évekig ugyanazon az áron lehet majd venni belőle?


A korai befektetőknek, de még az idén beszállóknak sem lehet panasza a Bitcoinra. A kriptovaluta egyetlen egysége forintra átszámolva 17 millió forintot a piacon. Az elemzések szerint 2021-ben további árfolyamnövekedés várható, de a szakértők arra számítanak, hogy ezt követően többéves „tél" köszönthet be a Bitcoin piacán.

​„Megabika" jöhet

Bobby Lee, a BTCC nevű, kriptovaluta kereskedelemre szakosodott vállalat társalapítója úgy véli, hogy a Bitcoin piacán még hónapokig tombol majd a bika, azaz növekedni fog az árfolyam. A szakember CNBC-nek adott nyilatkozatában a kriptovaluta piaci értékét a korábbi évek mintázatai alapján igyekezte megbecsülni. Elemzése alapján nyárra egy Bitcoinért (melynek tőzsdei jele a BTC) a 100 ezer dollárt, év végére pedig 300 ezer dollárt kell majd fizetni. Szerinte a BTC könnyen kivehető mintázatokat mutat: 4 évente figyelhető meg a bikapiaci, ennek most a kellős közepén vagyunk. Az elmúlt 8 évben kétszer láthattunk „megabikát", legutóbb 2017-ben, amikor az év eleji 1000 dolláros árról év végére 20 ezer dollárra nőtt a valuta értéke.

Közeleg a tél!

2021-et 30 ezer dolláron kezdte a kriptovaluta. Bobby Lee szerint ha csupán tízeresére nő év végére az értéke, akkor is legalább 300 ezer dollárral lehet kalkulálni. Persze kiemelte, hogy nem biztos, hogy a történelem ismétli majd önmagát. A szakember arra figyelmeztet, hogy egy többéves, szakmai körökben csak „Bitcoin-tél"-nek nevezett állapot követheti a bikapiaci lubickolást. Jelentős csökkenések, korrekciók követhetik egymást akár két-három éven át. Az árfolyam akár 80-90 százalékkal is visszaeshet, ami nem egyedi a kriptovaluták világában.

Ne hagyd ki!