Így kell hirdetniük az élelmiszerboltoknak a kormány által elrendelt akciókat
Fotó: Shutterstock

Itt a rendelet, így kell hirdetniük a boltoknak az akciókat

A Rogán Antal miniszter által jegyzett rendelet pontosan meghatározza, hogy a júniustól induló bolti akciókat hirdető tábláknak milyen formai követelményeknek kell megfelelniük.


A 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak az összes bejáratnál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297 × 420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán, az ennél kisebbeknek az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210 × 297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán, illetve a vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű táblán kell tájékoztatniuk a vásárlókat.

Ha a szöveg első olvasására kissé bonyolultnak is tűnik, az könnyebbséget jelenthet az eligazodásban, hogy a kormány által árstoposként meghatározott termékeknél is ilyen hiredtőtáblákat kellett kihelyezniük a boltoknak.

A kormány áprilisban – amellett, hogy 2023. június 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstoppot – görög és francia példák alapján új inflációellenes eszköz bevezetéséről határozott: a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi, s ennek hatékony végrehajtása érdekében a következő elvi döntéseket hozta.

A szabályozás szerint a fontosabb élelmiszerek 20 termékkategóriába (pl. baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) kerülnek besorolásra annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük. Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre.

Bolti akci\u00f3t hirdet\u0151 plak\u00e1t

Forrás: Magyar Közlöny


Ne hagyd ki!