Egyre több bőrgyógyász végez online vizsgálatokat, feltörőben a teledermatológia
Fotó: Shutterstock

Bőrgyógyászhoz online, feltörőben a teledermatológia

Noha a jelenlegi járványügyi intézkedések kevésbé szigorúak, szakrendelésre eljutni nem mindig egyszerű. A harmadik hullámban lehetetlen volt bejutni szűrővizsgálatok sorára, az orvos és páciense szoros fizikai közelségét igénylő vizsgálatokat több helyen egyenesen el sem végezték. Hová, kihez forduljon, aki hisz a megelőzésben?


Kevesebb bevétel a szegmensben 

A bőrgyógyászati szegmens összesen 16 intézménnyel képviselteti magát a nettó éves árbevétel szerinti legjobb 1000 egészségügyi vállalkozás listáján, a szegmens legjobbjai 2019-ben összesen 3,6 milliárd, 2020-ban 3,4 milliárd forintot könyvelhettek el. Az Opten adatait elemezve látszik, hogy változó tendenciát mutat a bevétel növekedése vagy csökkenése. Míg az összesítésben 146. helyen szereplő Medios egy év alatt közel megduplázta árbevételét, az egészségturizmusra is építő BUD Health and Beauty Kft. majdnem félmilliárd forinttal kevesebbet jelentett be 2020-ban az előző évhez képest. A lezárások miatt nem az egészségturizmus csillaga fénylik legszebben, egyéb szegmensek viszont remekül tudnak alkalmazkodni a járvány idején is.

Bizonyos vizsgálatokat nem tud helyettesíteni a "teleorvoslás", ellenben jó alternatíva lehet egy-egy konzultáció esetén. Fogorvoshoz például kénytelen elmenni az ember, bár kevesebb páciens jelentkezett a fogászatokon a járványban, mint korábban.

Dermatológia esetében viszont könnyebb a helyzet akkor, ha egy diagnózis felállítása, és a panasz kezelése a cél. Amennyiben orvosi beavatkozás vagy műtét nem indokolt, a teledermatológia remek alternatíva lehet, ráadásul a járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan több helyen ismételten bevetették.

Teledermatológa - országos, de mégsem 

Egy mesterséges intelligencia alapú rendszeren keresztül megtekinthető a teledermatológia lefedettsége. Ne legyenek illúzióink, egyelőre kevés intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez a túlterhelt egészségügyben. A MedInnoScan nevű alkalmazás bárki okostelefonjára letölthető, ehhez csatlakozott a hazai bőrgyógyászok egy része - a Semmelweis Egyetem Bőr, - Nemikórtani- és Bőronkológiai Klinikáján például csak 18 év felettieket látnak el, a Szent János Kórházban pedig 18 év alattiakat, van, ahová bárki foglalhat időpontot online konzultációra.

Besegít a mesterséges intelligencia

Az AI szerepe ebben azért fontos, mert meggyorsítja a folyamatokat, így valós időn belül kapható diagnózis úgy, hogy az orvosokat sem terhelik túl. Az appba feltöltött bőrtünetek fotói és leírásai alapján a rendszer kiértékeli az adatokat, a doktorok pedig ezek alapján adnak kezelési javaslatot, a recept és az ambuláns lap pedig e-mailben érkezik a pácienshez.

Van az országban AI nélküli működő rendszer is - 2018 óta az esztétikai kezelésekben jeleskedő Medios Kft.-nél is működik virtuális konzultáció. Elsősorban terápiás javaslatot tesznek online, valamint az árajánlattételben van szerepe a kezdeményezésnek, amely nagy sikernek örvend a klinikán.

Virtuális konzultációs platformjukon keresztül részletes kérdőívet töltetnek ki a pácienssel, majd meghatározott instrukciók alapján fotódokumentációt kérnek a bőrelváltozásokról, amit orvosaik értékelnek ki. Otthoni kezeléshez is használható termékekkel segítik a betegeket, vannak esetek, amikor a személyes találkozó nem szükséges. A terápia kiajánláson túl az állapotkövetés is hangsúlyos, de ha a vállalat hangsúlyozza, hogy terápiát vagy személyes vizsgálatot nem helyettesít az online konzultáció.


Ne hagyd ki!