Angol zászlók sorba felfüggesztve
Extra költségek, megnövekedett adminisztrációs feladatok, vámeljárás – ezt hozta a Brexit azon uniós tagállamoknak, akik továbbra is szeretnének exportálni a szigetországba.


Ki számít exportőrnek?

2021 január elsejétől léptek életbe azon szabályozások, melyek értelmében ha valaki Nagy-Britanniába szeretne exportálni Magyarországról, akkor plusz kötelezettségekkel kell számolnia. Mint a Trans-Sped Csoport szakértői elemzése rávilágít, hogy minden Magyarországról Nagy-Britanniába tartó terméket export vámeljárás alá kell vonni. Ehhez természetesen uniós vámjogszabályba foglalták, hogy pontosan ki az exportőr, akinek ezt fizetnie kell. Exportőr:

  • csak az unióban letelepedett személy lehet
  • az a gazdálkodó, aki az árut az Unióból kiszállítja, vagy
  • megrendeli a szállítmányozótól a kiszállítást, vagy
  • ügyleti szerződést kötött a szigetországiakkal

Hol vámolhatunk?

Az export vámeljárást a vámhivatalnál (a szállítás helyén, vagy az exportőr letelepedési helyén) lehet kérvényezni, viszont fontos, hogy ez történjen meg a csomagolás és a kiszállítás elkezdése közötti. Ezt elektronikus formában is megtehetjük, illetve vámjogi képviselőt is megbízhat az exportőr.

Marad az áfamentesség?

Erre röviden a válasz: igen. Csak más jogcímen lehet igénybe venni. Eddig a közösségi értékesítés volt a mentesség alapja, mostantól viszont az export lépett érvénybe. További feltételek a közösségen kívülre szállított termékek áfamentességének teljesülésében:

  • az áfamentességi jogcímre történő hivatkozásokat meg kell változtatni a számlákon (ez eltérő mentességi feltételeket von maga után)
  • az értékesítés és a kiszállítás között nem telhet el 90 nap, illetve ebben az intervallumban nem használhatják a terméket rendeltetésszerűen
  • az exportőrnek a kilépési hivatal által kiállított kiviteli vámkezeléssel igazolnia kell a kiszállítás tényét (ez korábban fuvarokmányokkal történt)

Továbbra is érvényes, hogy olyan árukra, amelyek értéke nem haladja meg az 1000 eurót, nem kell elektronikusan árunyilatkozatot adni, viszont egy esetleges ellenőrzés során ennek hiányában nem fogja tudni igazolni az exportőr az áfamentességi jogát.

​Ki fizeti a vámot?

Nincs kőbe vésve az, hogy az import országban a vevő fizeti a vámokat és a többi kötelezettségeket az importált termékre. Kölcsönös megegyezés alapján az exportőr átvállalhatja ezen költségeket, bizonyos esetekben ugyanis anyagilag ez jobban megérheti. Ez természetesen nagyfokú körültekintést és gyakorlatot, helyi ismereteket igényel.

​Kedvezmények is vannak

Mindezek mellett a tavaly decemberben köttetett Kereskedelmi és együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy vámkedvezményeket adjon egymásnak az Unió és Nagy-Britannia. Ha az importőr igazolni tudja, hogy másik országból származik az általa behozott termék, akkor a vámeljárás során eltekintenek a vámfizetési kötelezettségtől. Persze ettől függetlenül magát az eljárást végre kell hajtani, de legalább nem kell vámot fizetni. Ezt az úgynevezett származásmegjelölő nyilatkozattal lehet hitelt érdemlően igazolni, melyet egy kereskedelmi okmányra kell felvezetni. Arra vonatkozóan, hogy milyen módon tudja egy vállalat igazolni, hogy valóban ő gyártotta az adott terméket, pontos leírás található a fent említett megállapodásban. Ha valaki esetleg bliccelni nagyon komoly büntetésekre számíthat.

Van ellenőrzés a határon?

Az Unió és Nagy-Britannia közötti határellenőrzés egyelőre csak részlegesen szigorodott, ugyanis a szigetországiak nem tudtak időre elkészülni a megfelelő technológiai fejlesztésekkel. Ettől függetlenül az Unió már teljesíti a rá eső részt, így a vámeljárási és ellenőrzési feladatokat már ellátja az exporttermékek esetében. Nagy-Britannia viszont a megfelelő áruáramlás érdekében 2021 első hat hónapjában nem tervezi bevezetni a határellenőrzés rá eső részét, így a belépéshez szükséges határformaságokra szakaszos bevezetéssel, csak és kizárólag az import engedélyköteles, a jövedéki, valamint a növény-és állategészségügyi szabályozás alá tartozó termékeknél kell számítani. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell elvégezni a szükséges papírmunkát, inkább csak 6 hónap haladékot kaptak a kereskedők ezek elintézésére. Emellett fontos megjegyezni, hogy bizonyos termékekre szigorú szabályozások léptek érvénybe. Ilyenek a kettős felhasználású termékek (azon termékek, melyek polgári és katonai célokra is elhasználhatók), illetve a műkincsek.

​És Észak-Írország?

A fenti korlátozások nem érvényesek Észak-Írországra és Írországra, előbbi ugyanis az áfa és a vámok tekintetében továbbra is az Unió részének minősül, utóbbi pedig maradt az Unió tagállama, viszont érdemesebb közvetlen exportálni hozzájuk, hogy elkerüljük a dupla határátlépéssel járó plusz időt és papírmunkát.


Ne hagyd ki!