Nem követte a Brexit híreit? Belefuthat néhány kellemetlenségbe

A Brexit jelentősen megnövelte az adminisztrációs terheket a kereskedelemben

123RF

Nem követte a Brexit híreit? Belefuthat néhány kellemetlenségbe

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező és az oda tartó termékek, miután az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, január elsején pedig elhagyta az EU vámunióját is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől úgynevezett harmadik országnak, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is. Ebből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

Mi a teendő?

A vámügyintézéshez a NAV-nál EORI-számot kell igényelni, ami megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről - ez esetben a Nagy-Britanniából - Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást.

A magánszemélyeknek jó tudni, hogy ha Nagy-Britanniából rendelnek, vagy utazáskor onnan hoznak be árukat, az 2021. januártól EU-n kívülről való behozatalnak számít. Célszerű ezért rendelés, illetve utazás előtt tájékozódni a NAV honlapján elérhető ügyféltájékoztatókból. Ha valaki nem maga akarja intézni vámügyeit, megbízhat maga helyett vámjogi képviselőt is.

Nem ezt ígérték….

Az Egyesült Királyság legnagyobb ágazati szakmai szervezetei azt követelik, hogy London tárgyalja újra az Európai Unióval a Brexit kereskedelmi feltételeit, mert az új rendszer veszélyezteti a helyi cégek kivitelét a kontinens piacaira. A Napi.hu brit lapértesüléseket idézve azt írja, a témában tartott egyeztetések egyik résztvevője egyenesen agyrémnek nevezte az új szabálykönyvet, amely az export és az az import adminisztrációs követelményeit határozza meg. A változást követelő szervezetek szerint a bürokratikus akadályok nemcsak lelassítják, hanem jelentősen meg is drágítják a kereskedelmet.


Ne hagyd ki!