A verseny erősödése jól jöhet a hazai cementpiacon
Fotó: Shutterstock

Enyhülhet a nyomás egy fontos építőanyag hazai piacán

Pozitívumként értékeli a cementpiacon erősödő versenyt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amelynek várakozásai szerint a cement beszerzése a jövőben kiszámíthatóbb lehet - közölte a szakszövetség szerdán az MTI-vel.A közlemény szerint az ÉVOSZ üdvözli hogy, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. A tranzakció az átvilágítási folyamatot követően, a versenyhatóság jóváhagyásának függvényében várhatóan 2023 végén zárulhat.

A közlemény idézte Koji Lászlót, az ÉVOSZ elnökét, aki elmondta a magyar építési piac szereplői számára ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet, és hozzájárulhat a hazai alapanyag ellátás biztonságához és a beszerzési árak csökkenéséhez.

Felidézték, hogy az ÉVOSZ-on belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata által múlt héten közzétett, 150 építőanyag-kereskedelmi vállalkozás megkérdezésén alapuló felmérésében is a legtöbben a cementtel kapcsolatban számoltak be beszerzési nehézségekről.

A Mészáros Csoport és az Asamer Baustoffe AG of Austria keddi közös közleménye szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., az aláírt szándéknyilatkozat értelmében, kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100 százalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen.

A régióban kiváló piaci pozícióval rendelkező Lukavac Cement cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.


Ne hagyd ki!