Davosi kongresszusi épület, a Világgazdasági Fórum helyszíne
Fotó: Shutterstock

"Ostobaság a gázt áramtermelésre és fűtésre pocsékolni"

Megkérdőjelezte az Enel olasz energiavállalat vezetője a gáz folytatólagos használatát villamosenergia előállítására. Úgy fogalmazott: ez ostobaság, és már rendelkezésre állnak olcsóbb, jobb megoldások.


Francesco Starace a Világgazdasági Fórumon nyilatkozott a CNBC-nek.

Tavaly az Eurostat összegzése szerint Oroszország volt a kőolaj és a gáz legfontosabb európai beszállítója. A kontinens az ukrajnai invázió után most függetleníteni próbálja magát az orosz szénhidrogénektől.

Ostobaság, hülyeség, butaság

A történteket Starace „ébresztőnek” nevezte. Szerinte túl sok gázt használtak fel ostoba módon, mert a gáz égetése az áramelőállításhoz ma már ostobaság.

Úgy véli, hogy vonzó lehetőségek állnak rendelkezésre. Úgy fogalmazott:

a gáz értékes, és arra a használatra kellene fenntartani, ahol nem helyettesíthető mással.

Idesorolta a papírgyártást, a kerámia- és üvegelőállítást.

Spóroljuk meg a gázt ezekre a célokra, és ne használjuk fűtésre, elektromos energia előállítására, amikor ezekre ma már sokkal jobb lehetőségek vannak – vélekedett.

Az elektromos energia előállítására mások mellett rendelkezésre állnak a szél- és naperőművek.

A cél a karbonsemlegesség

Az Ember nevű think tank, amely a tiszta elektromosság irányába mozdítaná a bolygót, nemrég közölte, hogy az Európai Unióban az elektromos áram 37 százalékát tavaly fosszilis energiahordozókból nyerték.

A fenti mérték részletezése szerint gázból származott az Unióban felhasznált áram 18 százaléka, ami három évre visszatekintve a legalacsonyabb arány. 37 százalékban megújuló energiaforrást használtak, 26 százalékban pedig nukleáris energiát 2021-ben – írják a februárban nyilvánosságra hozott jelentésben.

Az Atlanti-óceán túloldalán, az Egyesült Államokban 38,3 százalékban használtak gázt az áram előállítására 2021-ben.

Starace úgy látja, hogy Európa változás előtt áll. Az Unió egyébként is célként tűzte ki, hogy a blokk 2050-re karbonsemlegessé váljon.

Úgy gondolom, egész Európában csökkenni fog a gázfelhasználás, különösen, ahogy mondtam, az ostoba felhasználások elhagyása révén

– vélte Starace.

Megismételte, hogy elektromos áram előállításához gázt égetni többé nem okos dolog, azért égetni, hogy melegítsük az otthonunkat, nem intelligens megoldás, van rá jobb mód – mondta.

Az Enel Csoport, amelynek fő részvényese az olasz gazdasági és pénzügyminisztérium, korábban bejelentette, hogy 2040-re el kívánja hagyni a gáz kiskereskedelmi piacát.

Soros György davosi megszólalásáról itt írtunk.

Ne hagyd ki!