idős, szegény nő mezítláb egy bográcsban főz  a földön ülve
Fotó: Shutterstock

Fizessenek többet a járványban megtollasodott milliárdosok!

Minden 30 órában lett egy új milliárdos a pandémia idején, és nagyjából ugyanilyen időközönként egymillióan süllyedhetnek nyomorba 2022-ben – írja az Oxfam nonprofit jótékonysági szervezet.2022 márciusára 573-mal gyarapodott a világon a milliárdosok száma 2020-hoz képest, amikor a pandémia elkezdődött. Az Oxfam a számításait a davosi világgazdasági fórum első napján hozta nyilvánosságra.

2022-ben 263 millióan süllyedhetnek mélyszegénységbe a pandémia, a növekvő egyenlőtlenség és az Ukrajnában zajló háború miatt megsokszorozódott élelmiszerárak miatt. Erről korábban is írtunk.

Ez közel egymillió ember lecsúszását jelenti minden 33 órában.

Életben maradni drága

A szervezet közleményében rámutatott, hogy márciusban a milliárdosok kezén lévő vagyon összesen 12,7 billió dollárt tett ki. 2021-ben a milliárdosok által birtokolt javak a globális GDP 14 százalékának feleltek meg.

Gabriela Bucher, az Oxfam vezetője úgy fogalmazott: a milliárdosok megérkeztek Davosba, hogy világraszóló szerencséjüket megünnepeljék.

A pandémia, és újabban az élelmiszer- és energiaárak meredek emelkedése egyszerűen fogalmazva aranybányát jelent számukra

- mondta Bucher.

Úgy vélte, hogy eközben a legszegényebbeket érintő, évtizedek óta tartó fejlődés a visszájára fordult, és emberek milliói kénytelenek szembesülni a puszta életben maradás lehetetlen módon megemelkedett költségeivel.

Annak érzékeltetésére, hogy egyes iparágakban milyen elképesztő mértékben nőtt a profit, az Oxfam azt is kiszámolta, hogy az élelmiszeripar és az energiaipar milliárdosainak vagyona 453 milliárd dollárral nőtt az elmúlt két évben,

ami kétnaponta (munkanap) 1 milliárd dollárt jelent.

Egyszeri adó

Példaként említették a Cargill élelmiszeripari óriáscéget, amely a globális mezőgazdasági piac 70 százalékát birtokló négy vállalat egyike. A társaság, amely a Cargill-család tulajdonában áll, tavaly 5 milliárd dolláros nettó bevételt ért el, ami a legnagyobb profit a cég történetében.

Az Oxfam arra is rámutatott, hogy a pandémia idején 40 friss milliárdost termelt ki a gyógyszerágazat. Ők voltak a nyertesei a vállalatok monopóliumainak a vakcinák, a kezelések, a tesztek és a védőfelszerelések területén.

Az egyenlőtlenség további szélesedésének megelőzésére, és a magas energia- és élelmiszerárakkal küzdő emberek megsegítésére az Oxfam azt javasolja, hogy a kormányok

vessenek ki egyszeri szolidaritási adót a pandémia idején megtollasodott milliárdosokra.

Ne hagyd ki!