Los Angeles utcáján sátor a hajléktalanoknak
Fotó: Shutterstock

Garantált alapjövedelmet kapnak a szegények Los Angelesben

Átfogó program indult Los Angelesben az alacsony jövedelműek megsegítésére: ezer rászoruló három éven át havi ezer dollárt kap.A jelentkezéshez egyedülálló felnőttek esetében évi 56 ezer dollárnál (kb. 20 millió forint), kétgyermekesek családoknál évi 96 ezer dollárnál (33 millió forint) alacsonyabb jövedelem szükséges, és az, hogy bemutassák: a világjárvány hatásai miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Leszűrik a tanulságot

A Breathe elnevezésű program célja, hogy

csökkentsék a rendszerszintű szegénységet

egy kiszámíthatóan érkező, minimális jövedelemmel, ami által a rászorulók gondoskodhatnak az alapvető szükségleteikről. A sikeresen pályázók a havi ezer dollárt külön bankkártyán kapják majd meg.

Az anyagi forrást részben az amerikai kormány, részben alapítványok biztosítják. A Pennsylvaniai Egyetem Garantált Alapjövedelem Kutatóközpontja pedig a tapasztalatok alapján vizsgálni fogja,

milyen hosszú távú hatásai vannak a plusz juttatásnak.

A garantált alapjövedelem ellenzői szerint ha az emberek megszokják, hogy csak úgy pénzt kapnak, az végső soron távol tartja őket a munkaerőpiactól.

Tavaly is volt egy hasonló program Los Angelesben. Akkor a BIG:LEAP keretében 3200 helyi háztartás kapott ezer dollár készpénzt. A helyi polgármester akkor azt mondta, hogy ez a legnagyobb szabású garantált alapjövedelem program az egész Egyesült Államokban.

Pénz, csak úgy

A garantált alapjövedelem jellegű juttatásokról egyre több szó esik az Egyesült Államokban is, miután a világjárvány miatt milliók maradtak állás nélkül. 2019 óta körülbelül 40 helyi vezető fontolgatott vagy sikeresen el is indított hasonló akciót.

New Yorkban nyáron jelentettek be egy olyan programot, amelynek során negyven, 18 és 24 év közötti hajléktalan részesül feltétel nélküli alapjövedelemben, havi 1250 dollár erejéig. A rászorulók számára nem korlátozzák, hogy hogyan és mire költsék az összeget, amit akár készpénzben is megkaphatnak.

Tavaly októberben Chicagóban 31 millió dolláros kerettel indult egy program, amelyben havi 500 dollárt kapnak alacsony jövedelmű családok.

Arról, hogy a Los Angeles-i hajléktalanság problémáját milyen kreatív módon célozza egy jótékonysági program, itt lehet érdekes olvasnivalót találni.

Ne hagyd ki!