Kapucnis, hajléktalan ember egy pokrócban emberi jóságot keres, amit a Hope of the Valley Rescue Mission megad neki
Fotó: Shutterstock

Így segíti Los Angeles a hajléktalanokat, nálunk működne?

A Hope of the Valley Rescue Mission jótékonysági szervezet az elmúlt évben több olyan, apró házakból álló falvakat épített Los Angeles-ben, amelyek tárt karokkal várják a kaliforniai város hajléktalanjait. Nemrég elkészült az eddigi legnagyobb falu, amely november első hetében megnyitja kapuit a nehéz sorsú emberek előtt.


Nincs megállás

A szervezet februárban fejezte be az első fejlesztési projektjét, amikor Észak-Hollywood egyik elfeledett zugát apró otthonok színes falujává alakította át. Májusban már 43 állandó lakosa volt a területnek, a Valley Rescue Mission pedig azóta is azon dolgozik, hogy egyre több helyet biztosítson Los Angeles nincstelenjeinek. A legújabb és egyben legnagyobb „minifalu", az Arroyo Seco Tiny Homes Village napokon belül megnyílik, ahol 117 apró házban összesen 224 ágy várja a leendő lakóit.

Minimalista összkomfort

Bár az ingatlanok valóban rendkívül aprók, nagyjából hat négyzetméteresek, de mindegyik olyan kényelmi eszközökkel rendelkezik, amelyek az átlagos háztartásokban is megtalálhatók, csak jelen esetben kicsi helyen. Az alapfelszereltség részét képezi:

  • két ágy,
  • egy íróasztal,
  • tárolóegységek,
  • fűtőberendezések,
  • konnektorok,
  • légkondicionálók,
  • és ablakok is.

A többágyas egységek lehetővé teszik a párok és családok közös költözését is. Mindezek mellett az összes falu állatbarát. A lakosok közös használatú mosókonyhákban és fürdőszobákban intézhetik mindennapi szükségleteiket, illetve napi háromszori étkezésre és szociális szolgáltatásokra, például mentálhigiénés kezelésre is jogosultak. Tilos kábítószert, alkoholt és fegyvereket vinni a faluba, a lakók védelméért pedig 24 órás biztonsági szolgálat felel.

Nemes feladat

A szervezet tájékoztatása szerint hatalmas problémákkal küzd Los Angeles, ahol a becslések szerint több mint 60 ezer hajléktalan él. Bár az ingatlanipar kifejezettem megveti a miniházak ötletét, a valóság az, hogy ezeket az épületeket gyorsabban és olcsóbban fel lehet húzni, mint a hagyományos hajléktalanszállókat. Ráadásul környezetvédelmi szempontból is előnyösebbek, illetve a lakók elzárhatják azt a kevés értéküket, amit bevisznek. Ennek a hatékonyságnak köszönhetően a szervezet egy év alatt hat fejlesztési projektet valósított meg. A lakóegységeket egytől-egyig a washingtoni székhelyű, apró otthonok építésére specializálódott Pallet vállalat építette. Az Arroyo Seco Tiny Homes Village összesen 5,1 millió dollárba, átszámítva nagyjából 1,5 milliárd forintba került. A helyszínek különlegessége, hogy mindegyik házat színes elemekkel, geometriai formákkal, vagy éppen mesebeli szereplőkkel díszítették. A szervezők hangsúlyozták, hogy a lakásokat nem hosszú távra adják ki, csupán lehetőséget akarnak biztosítani a hajléktalanoknak, hogy 4-6 hónap alatt saját lábra tudjanak állni.

Ne hagyd ki!