Egy év alatt 10-15 százalékkal drágultak a füstölt húskészítmények, és húsvétig további áremelkedésekre lehet számítani.


Füstölt húskészítményekből átlagosan 7-8 ezer tonnányit fogyasztunk el, ennek körülbelül a harmadát húsvétkor. Az áremelkedés valószínűleg nem fogja jelentősen befolyásolni a megvásárolt készítmények mennyiségét, viszont így az ágazat a tavalyi 13 milliárdos bevételhez képest idén 2 milliárdos többletre számíthat.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a szakmai szervezet sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a füstölt húskészítmények széles kínálatában az árak is igen eltérők:

  • főtt sonka kilója 1400-1500 forintért,
  • hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintért,
  • speciális készítmények 3000-6000 forintért

lesznek kaphatók.

Az okok

A magyar húsipar teljesítménye meghaladta a 915 milliárd forintot. Ebből az összegből a húsfeldolgozás és tartósítás 349 milliárd forintot, míg a hús- és baromfihús készítmények gyártása 218 milliárd forintot tett ki

– közölte Éder Tamás.

2019-hez képest a húsipar teljesítménye összességében 5,8 százalékkal esett vissza, ebből a húsfeldolgozás és tartósítás 1,9 százalékkal, hús- és baromfihús készítmények gyártása 10,3 százalékkal csökkent.

További csökkenéseket az export és a belföldi értékesítés mutat, előbbi 10,7, utóbbi 1,5 százalékos elmaradást mutat 2019-hez képest.

Mi jön még?

A visszaesést számos tényező befolyásolta: a koronavírus, a sertéspestis, a madárinfluenza, a szállodák, éttermek, kávéházak bezárása és a közétkeztetés hiánya mind megsebezték az ágazatot. Ennek ellenére a sertésállomány 1,8 százalékkal növekedett, ezzel már 2,8 millióra nőtt. Fontos azonban megjegyezni, hogy az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a tavalyi szinthez képest. Továbbá a gyenge forint, az energiaárak és a járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések is emelték az önköltséget. Ezek mind hozzájárulnak a füstölt húskészítmények drágulásához.

Kevesebb a magyar termék

A sajtótájékoztatón Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kutatására hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a legnagyobb kereskedelmi láncok polcain a magyar termékek aránya körülbelül 70 százalék. Ez 2014-ben 10 százalékkal több volt.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Felfoghatatlan, mennyivel gazdagodtak a milliárdosok a járványban

Az Institute for Policy Studies (IPS) agytröszt és az Americans for Tax Fairness mozgalom szakértői megvizsgálták, hogy az USA milliárdosainak mennyivel gyarapodott a vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!