Kábelfektetés a tengeren

A Facebook több óriáscéggel karöltve ambiciózus tervet készül megvalósítani: két víz alatti kábellel kötné össze Szingapúrt, Indonéziát és Észak-Amerikát. Ezzel 70 százalékkal megnövelnék a tenger alatti kapacitásukat.


A délkelet-ázsiai terület kiemelkedően fontos szerepet tölt be az internetre és online világra specializálódott vállalatok életében. Az Indonéziai Internetszolgáltatók Szövetségének 2020-as felmérése alapján államukban, amely a világ negyedik legnépesebb országa, nagyjából naponta 270 millió ember van jelen az online térben. Csupán 10 százalékuknak van hozzáférése a szélessávú internethez, a többiek mind mobilnetet használnak. Ezen kíván javítani a Facebook.

Gigakábel

A szakemberek egy új, változatos útvonalon, a Jáva-tengeren keresztül tervezik elvezetni a két kábelt. Az egyik az Echo, a másik a Bifrost nevet kapta. Ha működésbe lép az új rendszer, akkor akár 70 százalékkal is növekedhet az adatátviteli kapacitás.

Az Echo építésében a Facebook, a Google, és az indonéz telekommunikációs cég, az XL Axiata vesz részt. Kevin Salvadori, a Facebook alelnöke elmondása szerint 2023-ra készülhet el ez a vezeték.

A Bifrost létrehozásáért a Facebook az indonéz Telin és a szingapúri Keppel cégekkel fogott össze, a tervek szerint 2024-re készülhet el ez a kábel.

Az alelnök kiemelte, hogy ezek lesznek az első vezetékek, melyek közvetlen összeköttetést eredményeznek Észak-Amerika és Indonézia főbb területei között. Egyelőre nem árulták el, mekkora anyagi vonzata van a befektetésnek, illetve még hatósági jóváhagyásra is szükségük van a cégeknek. Az biztos, hogy Délkelet-Ázsia az óriáscég top 5 piaca között van. 2019-es adatok alapján Indonézia 130 millió felhasználót adott a vállalatnak, illetve tavaly a délkelet-ázsiai reklámbevételeik közelítettek az 5 milliárd dollárhoz.

Nem újkeletű az érdeklődés

A Facebook tavaly azt is belengette, hogy kibővítené a nyilvános Wi-Fi hotspot-ok kialakítására létrejött egyezségét az indonézekkel, és 20 városon keresztül összesen 3000 kilométernyi száloptikát építene ki. Így jelentősen nőne az ország lefedettsége és internet-gyorsasága.

A délkelet-ázsiai régió fejlesztése mellett a Facebook más országok felé is magabiztosan terjeszkedik. A Pacific Light Cable Network (PLCN) nevet viselő programban 12 800 kilométernyi víz alatti kábelrendszert építenének, melyek az Egyesült Államokat Tajvannal, a Fülöp-Szigetekkel és Hongkonggal kötné össze. Egyelőre ez most egy kicsit parkolópályára került, ugyanis az USA kormánya aggályait fejezte ki egy Hongkong és USA közötti közvetlen kommunikációs hálózat létrehozásával kapcsolatban. Félő, hogy Kína ezt nem nézné jó szemmel, így a hongkongi vonalat pihenteti a közösségi médiavállalat. (Képünk illusztráció)


Ne hagyd ki!