Szombaton újraindul az orosz földgázszállítás az Északi Áramlaton
Fotó: Shutterstock

Moszkva újraindítja az Északi Áramlatot, kérdőjelekkel

Minden jel arra mutat, hogy az előzetes aggadolmakra rácáfolva Oroszország szoombattól újraindítja a gázszállításokat a kulcsfontosságú európai gázvezetéken, ami megkönnyebbülést jelent a piacok számára, még akkor is, ha sokan attól tartanak, hogy a télen további leállások várhatók.


Voltak olyan félelmek Európában, hogy Moszkva a legutóbbi karbantartási munkálatok után mégsem indítja újra a szállítást a vezetéken, de a Bloomberg hírügynökség úgy tudja, ettől nem kell tartani. Az újraindulás azonban nem jelent automatikus megoldást az energiahiányra. Németország eleve azzal számol, hogy a hidegebb hónapokban egyáltalán nem kap orosz gázt, a kormány arra készül, hogy a Gazprom már a jövő hónapban újabb leállást rendel el javítási munkálatok miatt.


Ez egyébként üzemezett, tervezhető leállás lesz. A Gazprom ugyanis közölte, hogy az Északi Áramlat belépési pontjánál lévő egyetlen működő turbinát 1000 óránként le kell állítani karbantartásra. Ez kerekítve 42 napot jelent, vagyis a következő műszaki szünet október közepén esedékes.

A vezeték üzemeltetője azt közölte, hogy a szállítás szombaton, hajnali 2 órától várhatóan a normál kapacitás 20 százalékán, azaz a munkálatok előtti szinten indul újra. A Bloomberg emlékeztett arra, a leállás után némi időbe telik, amíg feltöltik a vezetéket és biztosítják a szállítás folyamatosságát.


Ne hagyd ki!