Mégsem indul újra a szállítás az Északi Áramlaton, meghibásodott egy berendezés
Fotó: Shutterstock

Mégsem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlaton

A tervek szerint szombaton hajnalban újraindult volna az orosz földgáz szállítása 20 százalékos kapacitással Európába, de a Gazprom közölte, hogy műszaki hiba történt.


Nem indul újra a szállítás az Északi Áramlaton. Az Európába orosz földgázt szállító vezeték egyetlen üzemelő turbináján végzett karbantartási munkálatok során hibákat tártak fel, a rendszer üzemképtelen ezek kijavítása nélkül - közölte a Gazprom.

Az orosz gázóriás szerint ezeket a hibákat (olajszivárgás) csak egy kanadai üzemben lehetne kijavítani. Ugyanakkor Alekszej Miller, a Gazprom elnöke az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy az Északi Áramlat turbináinak gyári javítása a szankciók miatt nem lehetséges.

A Siemensnek ( a turbina gyártójának ,a szerk.) jelenleg gyakorlatilag nincs lehetősége a berendezés nagyjavítására, nem tudja hol elvégezni ezt a munkát.A berendezés hibáinak kijavításáig a gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken teljesen leáll

- közölte a Gazprom.

Az európai államok azzal vádolják Oroszországot, hogy a gázszállítások ügyét a szankciók feloldása érdekében próbálja zsarolásra használni.


Ne hagyd ki!