A napraforgómag drágulása miatt szálltak el az árak. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.


700 forintra drágult

Egy év alatt 30-40 százalékkal drágult az étolaj, már az ezer forintos literenkénti „lélektani határt" ostromolják az árak a boltokban. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fogyasztói átlagár augusztus végén literenként 700 forint körül mozgott, míg egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 510 forintot tett ki. A magyar piacon döntően hazai termékekkel találkozhatnak a fogyasztók, mivel az itteni étolajgyárak termelése fedezi a belföldi igényeket, és abból még exportra is jut, írta a Növekedés. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.

Globális folyamatok miatt is

Az árak leginkább a napraforgómag robbanásszerű drágulása miatt emelkednek, mert a pandémia lecsengésével erőteljes kereslet lépett fel. A feldolgozók az alapanyaghoz jutás érdekében folyamatosan növelik felvásárlási áraikat, a termelők pedig a további növekedésre játszva kivárnak az eladásokkal. Az áremelkedést befolyásolja még a globális nyersanyag és energiaár drágulás, az időjárás szezonalitása, a napraforgóolaj biodízelcélú felhasználása, illetve a világ szójabab- és pálmaolajtermelése.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Dízelesek, figyelem! – Korlátozza az AdBlue tankolását a Mol

A dízeles autók által használt AdBlue adalékanyag eladásának korlátozását jelentette be a Mol, az utóbbi napokban tapasztalható tömeges felvásárlási hullám miatt ugyanis ugrásszerűen nőtt a termék iránti kereslet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Ismét hiány lehet WC-papírból? Most nem a járvány miatt

Az alapanyaghiány a papíripart is elérte. Emiatt egyes szalvéták már hiányoznak a boltok polcairól, illetve akadhat gond a WC-papírral is. A szektort a járvány, illetve a műanyag termékek tiltása bolygatta fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shuttersstock

Már az agrárium is pesszimista: bajban lenne az ágazat?

Míg a gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, és ezért bizakodva tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!