faipar, fűrészüzem fafeldolgozás
Photo by sunjil on Unsplash

Letarolta az ukrán faáru a magyar piacot

A fapiac teljes vertikuma egyre súlyosabb, fenyegető kihívásokkal küzd. Az egyes al-piacok, így a belföldi papírfa és a rostfa piac lényegében megszűnt. A tűzifa árában szintén jelentős esés figyelhető meg. Mi áll ennek hátterében? Segíthet az Otthonfelújítási program?


Pedig becslések szerint 80-100 ezren keresik ebben a szektorban a kenyerüket. Ráadásul az elmaradottabb vidékeken, azaz a magyar perifériákon szinte az egyetlen munkavállalási lehetőség az erdőkön és a fafeldolgozó iparban adódik.

A válság öt oka

Az Mfor.hu cikkében öt okot sorol fel, miért került ilyen nehéz helyzetbe az ágazat:
- Az európai építőipar (természetesen Magyarországot is beleértve) súlyos recesszióban van. Kína szintén gazdasági lassulással küzd, óriási kapacitás-felesleg alakult ki az ázsiai fafeldolgozás, faipar terén is.
- A covid-járvány idején megugró felhalmozások (például wc papír, zsebkendő) megszűntek, a home office-ra átállás generálta bútorbeszerzések is eltűntek.
- Az utóbbi évek reálbércsökkenésével és az enyhe időjárással esett a lakossági kereslet.
- Kifutottak az államilag támogatott felújítási programok. Az uniós források elmaradása, lassabb érkezése a központi beruházásokat veti vissza.
- Ukrajnából olcsó faanyag árasztotta el Magyarországot és az egész EU-t. Ráadásul nem nyers fa, hanem feldolgozott termékek, amelyek így a teljes magyar ágazatot sújtják. A fa szabad préda Ukrajnában, olcsó kitermelni és enyhültek az orosz-ukrán háború óta a kereskedelmi korlátozások.

Valamennyit segíthet az Otthonfelújítási program

A faipar visszaeséséről már tavasszal írtunk. A kereskedők óriási, a korábbi hiány miatt felhalmozott készleteikből dolgoznak, néhány fűrésztelep a két évvel ezelőtti árakhoz képest harmadával vagy felével kevesebb pénzért tud értékesíteni. Akkor olyan állami programban bíztak a szereplők, amely a korábbi szépészeti felújításokkal szemben inkább energetikai fókuszú lesz.

Némileg enyhítheti az ágazat bajait a július 1-jén indult Otthonfelújítási Program. 20 ezer lakás korszerűsíthető 108 milliárd forintból. Állami forrás szerezhető a nyílászáró-cseréjére és a szigetelés javítására, ami akár a faiparra is jótékony hatással lehet.

Ne hagyd ki!