Megvan a brüsszeli egyezség a gázársapkáról
Fotó: Shutterstock

Megvan a brüsszeli egyezség a gázársapkáról

Megszületett a megállapodás a földgáz árának ideiglenes maximálásáról szóló jogszabályról. A mechanizmust 2023. február 15-től kell alkalmazni.


A döntés értelmében a gázársapka automatikusan aktiválódik abban az esetben, ha:

  • a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedik, és három napon át ezen a szinten marad, és
  • a referenciaár 35 euróval magasabb, mint az LNG referenciaára a globális piacokon ugyanazon három munkanapon.


Az eredeti, kemény és elhúzódó vitákat kiváltó javaslatban még 275 euró/megawattóra volt a felső határ. A Portfolio.hu ezzel kapcsolatban azt írja, a 180 eurós ársapka már érdemi korlát (lehet) a piaci ügyletkötésekre, tekintettel arra, hogy már tavaly év végén is ennek környékére ugrott a holland TTF gáztőzsdén az ár, aztán idén tavasszal a háború kitörése után ennél is magasabbra ugrott, majd augusztusban a legfeszültebb napokban 340 euró körül is járt a kereskedés. Ma egyébként a januári, tehát a legközelebbi határidős lejáratú termék ára 110 euró körül járt, tehát egyelőre "kényelmes távolságra" jár a piaci ár az új ársapkától; igaz minden ilyen piaci korlát egyúttal vonzhatja is a pekulánsokat, hogy teszteljék a döntéshozók reakcióját.

Az Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség (ACER) folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a piacokat, és ha azt észleli, hogy piaci korrekciós esemény történt, „piackorrekciós értesítést” tesz közzé a honlapján. A hvg.hu azt írja, biztosítékok is vannak a rendszerben: a rendelet felfüggesztési mechanizmust tartalmaz, ha az energiaellátás biztonságát, a pénzügyi stabilitást, az EU-n belüli gázáramlást vagy a megnövekedett gázkereslet kockázatát azonosítják. A cikkszerző felhívta a figyelmet arra, ez a döntés nem igényelt egyhangú szavazást, elegendő volt hozzá a minősített többség, ami 15 tagállamot jelent, amelyek az EU lakosságának legalább 65 százalékát képviselik. Így Magyarország hiába utasította el egyedüli tagállamként (Hollandia és Ausztria tartózkodott) a gázársapka bevezetését, a döntés megszületett.

Ahelyett, hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja a földgázra vonatkozó ársapka bevezetését, az ugyanis "káros, veszélyes és teljesen felesleges" intézkedés.


Ne hagyd ki!