Európai Unió és Magyarország

Kormányinfó: nincs gyors megoldás a forint gyengülésére, Brüsszelnek engedünk

Megtartotta a szokásos csütörtöki Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.


Nem örülünk!

Felmerültek olyan hangok a forint gyengülésével kapcsolatban, hogy a kormány azért nem tesz komolyabb lépéseket, mert tulajdonképpen örül a gyenge forintnak. Ezt Gulyás Gergely határozottan cáfolta, de jelzésértékű volt, hogy az árfolyammal kezdődött a tájékoztató. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a régiós devizákkal szemben azért gyengül jobban a forint, mert sokkal nagyobb az államadósságunk és az energiakitettségünk is egy súlyos energiaválság közepette.

A miniszter higgadságot kért mindenkitől és felelős cselekedeteket, majd hozzátette: "a kormány minden olyan intézkedést megtett, ami a költségvetés stabilitásához kell. Így a hiánycél idén és jövőre is tartható." Azaz most gyors intézkedés nem várható ebben az ügyben, egyelőre az MNB kamatemelésein kívül nincs Magyarország kezében más megoldás.

Közben újabb kamatemelést jelentett be a Magyar Nemzeti Bank, amire a forint jól reagált.

Engedtünk Brüsszelnek, ősszel érkezhetnek források

Az uniós forrásokkal kapcsolatban a miniszter elárulta: a kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait. Az Index összegyűjtötte ezeket:

  1. a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is küldtek ki,
  2. a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni,
  3. az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák,
  4. valamint 15 százalék alá mérséklik az egy ajánlattevős közbeszerzések számát.
Bár szinte mindenben elfogadta Magyarország az Európai Bizottság álláspontját, várhatóan legkorábban ősszel lesz megállapodás a forrásokról.

Ne hagyd ki!