Visszaesett a Gazprom gázkitermelése
Fotó: Poetra.RH / Shutterstock.com

Nagy pofon az orosz gázóriásnak az európai piac szűkülése

Durván, 359 milliárd köbméterre esett vissza a Gazprom egész éves gázkitermelése tavaly a 2022-es 413 milliárd köbméterről, illetve a 2021-es 515 milliárd köbméterről – írja a Portfolió az orosz mammutcég éves jelentése alapján.


A bezuhanó oroszországi gázkitermelés jelentős részének a hazai, olcsóbb gázpiacon való értékesítési kényszere vezetett ahhoz, hogy 1999 óta az első, hatalmas veszteségét (7 milliárd dollár) volt kénytelen elszenvedni tavaly a Gazprom.

Amint a Reuters rámutatott, az orosz-ukrán háború miatt a magasabb árazású európai gázpiacról drasztikusan kiszorult a Gazprom, míg az e helyébe lépő kínai gázeladásokat csak korlátozottan tudja felfuttatni egyelőre az orosz cég. E kettő okozza azt, hogy jelentősen vissza kellett fognia a a gázkitermelését tavaly.

A kínai kapcsolat ügyében a Portfolió megjegyzi: a már működő Power of Siberia 1 nevű vezeték éves kapacitása 2025-re 38 milliárd köbméter lesz, a teljes kapacitása 61 milliárd lesz majd valamikorra (ebből 38 menne Kínába). Ha majd a bizonytalan jövőben, 2030 után valamikor elkészül a Power of Siberia 2, amelynek az éves kapacitása 50 milliárd köbméter lenne, akkor együtt 61+50 milliárd köbmétert tudna majd exportálni Oroszország Kínának. Ez a kétharmada-háromnegyede lenne annak a mennyiségnek, amit korábban az oroszok az EU-ba küldtek.

Ne hagyd ki!