Sokan ráfáztak, hogy korábban Chromebookot vásároltak
Fotó: Shutterstock

Beépített "halálozás"? Ráfáztak az olcsó Google laptopokat vásárlók

Az elmúlt években világszerte meglehetősen népszerűek voltak az igen kedvező árú Chromebookok. Azonban most úgy tűnik, sokan ráfizetnek, hogy ilyen eszközt vásároltak. Sorra jár le a készülékek szoftveres támogatása, ami szinte használhatatlanná teszi azokat, különösen a közoktatásban.


Egyre inkább kibuknak a Chromebookok hátrányai

Az előző évtized elején dobta a piacra a Google az első Chromebookokat. A meglehetősen olcsó laptopok a cég saját fejlesztésű operációs rendszerét, a Chrome OS-t használják, melyet előre telepítenek a készülékekre.

A meglehetősen egyszerűen használható mobileszközök rendszerindítási ideje mindössze nyolc másodper. A laptopokon futó legfőbb programok a Linux kernel és a Google Chrome webböngésző, amibe médialejátszót és fájlkezelőt is integráltak. Így a Chromebookok leginkább internetes böngészésre és egyszerűbb munkák elvégzésére alkalmasak.

A kedvező áruk, a hordozhatóságuk, az egyszerű kezelhetőségük, a letisztult funkcióik és a gyakorlatilag vírusmentességük miatt elsősorban a közoktatásban kaptak szerepet világszerte. Számos iskola ruházott be Chromebookokra, különösen az Egyesült Államokban. Azonban mostanra intézmények tucatjai bánhatták meg, hogy ilyen készülékekbe fektettek.

Például az észak-kaliforniai Oakland Unified School District (OUSD) intézményei tavaly 3851 Chromebookot kényszerültek lecserélni, mert azok elérték a beépített „halálozási” dátumukat, és elavulttá váltak. A következő öt évben pedig több mint 60 Chromebook-modell több tízezer készülékére várhat hasonló sors. A Google pedig nem tudja garantálni a 2021 előtt gyártott ilyen mobileszközökre a további szoftveres és biztonsági támogatást – írja az Extreme Tech.

Azonban az Index megjegyzi, a problémával természetesen szembesítették a Google-t, akiknek volt lépése az ügyben. Például a manapság kiadott készülékekhez hosszabb, minimum nyolc év támogatást biztosítanak. Azonban ez nem jelent megoldást a régebbi Chromebookok bajára, így azokat kénytelenek lesznek leselejtezni a tulajdonosaik.

Visszaesett a PC-piac, az Apple a legnagyobb vesztes

Egyébként az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült adatok szerint a személyi számítógépek (asztali számítógép, notebook és munkaállomások) kiszállítása világszerte 56,9 millióra esett a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 80,2 millióról. Az IDC magyarázata szerint a visszaesésben szerepet játszott a gyenge kereslet, az eladatlan készletek magas szintje, illetve a romló makrógazdasági mutatók.

Az amerikai cég szerint a kiskereskedők készletei ugyan némileg csökkentek az elmúlt hónapokban, de továbbra is jóval meghaladták a szokásos szintet és úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet nem változik a folyó második és valószínűleg a harmadik negyedévben sem annak ellenére, hogy az eladók különböző kedvezményekkel próbálják majd élénkíteni a forgalmat. A PC-kiszállítások valószínűleg csak az utolsó negyedévben bővülnek.

Az első negyedévben a Lenovónak volt a legtöbb kiszállított PC-je, de így is 30,3 százalékkal, 12,7 millióra esett a kiszállított készülékei száma, míg a piaci részesedése 22,4 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,8 százalékról.

A listán második HP Inc. kiszállításai 24,2 százalékkal estek, piaci részesedése 19,7 százalékról 21,1 százalékra nőtt. A harmadik Dell Technologies kiszállításai 31 százalékkal csökkentek a negyedévben éves összevetésben, a piaci részesedése 17,1 százalékról 16,7 százalékra mérséklődött.

A negyedik helyen álló Apple kiszállított készülékei száma esett a legnagyobb mértékben éves szinten, 40,5 százalékkal, 4,1 millióra, míg a piaci részesedése 8,6 százalékról 7,2 százalékra zuhant az idei első negyedévben.

Ne hagyd ki!