A söripar is kisebb gödörbe került a járvány miatt.


Visszaesett tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó forgalma, a szuperprémium és az ízesített alkoholmentes termékek viszont változatlanul kelendőek voltak. A teljes értékesítés 6,177 millió hektolitert ért el, az előző évhez képest ezt 7,5 százalékos csökkenés, írja a Világgazdaság. Érdekes, hogy miközben a belföldi eladások visszaestek, a kivitel nőtt, ami azzal magyarázható, hogy a magyar sörgyártás a régióban is kiemelkedő minőségben termel és szállít a környező országok piacaira.

A hordós sör forgalma tavaly az előző évi mennyiségnek csaknem a felére esett, az újratölthető üveges söröknél 26 százalékos volt a csökkenés, a szuperprémium és az ízesített alkoholmentes sörök forgalma viszont nem változott.

Miről árulkodnak az adatok?

Egyrészt arról, hogy a söriparban sem lehet leragadni, folyamatos innovációkkal kell élteben tartani, erősíteni a keresletet. Másrészt arról, hogy az öt legnagyobb magyar sörgyártó tavaly így is 75,86 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetés bevételeihez.

A több mint 90 vizsgált élelmiszer-kategória közül a sör értékben a második legnagyobb forgalmú a Nielsen kiskereskedelmi indexében, ennél csak a feldolgozott hús értékesítése generál magasabb összeget. A piackutató adatai szerint tavaly a kiskereskedelmi sörforgalom meghaladta a 160 milliárd forintot és a 3,5 millió hektolitert, ami mennyiségben 4, értékben pedig 8 százalékos bővülésnek felel meg. Ezt összevetve a sörszövetség számaival, arra lehet következtetni, hogy a kiskereskedelmi többleteladás közel sem kárpótolta a söripart a vendéglátóipari értékesítésben elszenvedett károkért. A bolt nyitva volt, a kocsma viszont zárva a járvány miatt.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!