A söripar is kisebb gödörbe került a járvány miatt.


Visszaesett tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó forgalma, a szuperprémium és az ízesített alkoholmentes termékek viszont változatlanul kelendőek voltak. A teljes értékesítés 6,177 millió hektolitert ért el, az előző évhez képest ezt 7,5 százalékos csökkenés, írja a Világgazdaság. Érdekes, hogy miközben a belföldi eladások visszaestek, a kivitel nőtt, ami azzal magyarázható, hogy a magyar sörgyártás a régióban is kiemelkedő minőségben termel és szállít a környező országok piacaira.

A hordós sör forgalma tavaly az előző évi mennyiségnek csaknem a felére esett, az újratölthető üveges söröknél 26 százalékos volt a csökkenés, a szuperprémium és az ízesített alkoholmentes sörök forgalma viszont nem változott.

Miről árulkodnak az adatok?

Egyrészt arról, hogy a söriparban sem lehet leragadni, folyamatos innovációkkal kell élteben tartani, erősíteni a keresletet. Másrészt arról, hogy az öt legnagyobb magyar sörgyártó tavaly így is 75,86 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetés bevételeihez.

A több mint 90 vizsgált élelmiszer-kategória közül a sör értékben a második legnagyobb forgalmú a Nielsen kiskereskedelmi indexében, ennél csak a feldolgozott hús értékesítése generál magasabb összeget. A piackutató adatai szerint tavaly a kiskereskedelmi sörforgalom meghaladta a 160 milliárd forintot és a 3,5 millió hektolitert, ami mennyiségben 4, értékben pedig 8 százalékos bővülésnek felel meg. Ezt összevetve a sörszövetség számaival, arra lehet következtetni, hogy a kiskereskedelmi többleteladás közel sem kárpótolta a söripart a vendéglátóipari értékesítésben elszenvedett károkért. A bolt nyitva volt, a kocsma viszont zárva a járvány miatt.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!